Profesorii au inchis scolile in judetul Buzau

Sindicalistii din invatamant protesteaza de doua zile pentru salarii mai mari, iar pichetarea sediilor Ministerului Educatiei si Prefecturilor a luat o forma extrema in judetul Buzau, unde cele 160 de scoli s-au inchis pentru toata saptamana.

Daca a vrut sa scape de protestatari plecand cu Guvernul la Iasi, premierului Emil Boc nu i-a prea reusit manevra, pentru ca 1.500 de profesori s-au mobilizat si aici sa-l astepte cu revendicari. Mitingul lor va fi insa apa de ploaie, comparativ cu cel programat de transportatorii COTAR in centrul Capitalei si anulat pe ultima suta de metri.

In judetul Buzau, cele 160 de scoli si-au sistat activitatea incepand de marti, iar copiii au fost indrumati sa ramana acasa. Cadrele didactice au decis sa inchida scolile dupa ce nu si-au primit cresterea salariala de 34% obtinuta prin hotarare judecatoreasca. Este vorba despre celebra majorare salariala acordata, prin lege, de Parlament in toamna lui 2008, dar neaplicata de Guvernul Tariceanu si nici de Guvernul Boc. Mai multe federatii sindicale au dat in judecata inspectoratele scolare si Ministerul Educatiei, dar numai cea din Buzau a castigat procesul. Pentru restul dascalilor din tara nu mai conteaza ca numai cei din Buzau vor avea lefurile marite cu 34%. Ei s-au solidarizat, in speranta ca vor primi cu totii majorarea, intrucat o hotarare judecatoreasca definitiva trebuie pusa in aplicare. Guvernul a emis, insa, o ordonanta de urgenta prin care amana pana in 2011 alocarea oricarei cresteri salariale obtinute de cadrele didactice in instantele de judecata. De aici pana la greva generala pe termen nelimitat a fost un singur pas. Peste 5.300 de cadre didactice buzoiene au decis sa nu mai calce pe la scoala saptamana asta, sperand ca pana luni ministrul Daniel Funeriu va ceda presiunilor.

Dascalii vor lefuri mai mari pe timp de criza

Si in restul tarii profesorii stau pe un butoi cu pulbere, dupa ce au pierdut venituri importante prin noua grila de salarizare prevazuta in Legea 330/2009. In primul rand, sporurile le dublau sau chiar triplau salariile, iar acum asemenea compensatii banesti nu mai pot depasi 30% din valoarea salariului. Conform graficului actiunilor de protest anuntat recent de liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), in perioada 15 martie – 2 aprilie, vor avea loc mitinguri, pichetari si greve de avertisment in teritoriu, iar in perioada 12-30 aprilie va fi pichetat sediului Guvernului si al Ministerului Educatiei. De asemenea, in perioada 1-15 mai va fi organizat un miting de protest la Bucuresti, iar ulterior, in intervalul 15-31 mai, va fi organizata o greva de avertisment la nivel national. Protestele vor culmina in prima decada a lunii iunie cu o greva generala, ceea ce va duce la blocarea anului de invatamant. In acelasi timp, sindicalistii vor depune plangeri impotriva Guvernului Romaniei la organismele internationale.

Studentii au renuntat la proteste

Uniunea Nationala a Studentilor din Romania a decis sa renunte la proteste pana la semnarea unui acord cu Ministerul Educatiei, dupa intalnirea de marti dintre liderul lor, Ionut Poenaru, cu ministrul Daniel Funeriu. Presedintele UNSR l-a informat pe Funeriu cu privire la solicitarile studentilor, printre care majorarea burselor cu 15%, precum si un plan de activitati pentru renovarea caminelor si a laboratoarelor. Ministrul a declarat ca va studia revendicarile studentilor, urmand sa fie semnat un protocol. \”Daca nu se semneaza protocolul, vom continua protestele incepand de saptamana viitoare\”, a avertizat Poenaru.

Magda SEVERIN

Foto: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.