Profit net mai mare cu 114% la OMV Petrom în T1

Imagine: Jean-Mihai Pâlșu

Grupul OMV Petrom a obținut în primul trimestru (T1) din acest an un profit net de 618 milioane de lei, în creștere cu 114% față de aceeași perioadă a anului trecut, când s-a cifrat la 288 de milioane de lei, potrivit rezultatelor financiare consolidate publicate joi.

Profitul net atribuibil acționarilor se cifrează la 619 milioane de lei, față de 291 milioane de lei în T1 2016, iar profitul net CCA atribuibil acționarilor (după deducerea profitului net atribuibil interesului minoritar, n.r.) a crescut la 586 milioane lei, de la 330 milioane lei (plus 77%).

Profitul pe acțiune a fost de 0,0109 lei, față de 0,0051 în perioada similară a anului trecut.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 767 milioane lei s-a îmbunătățit comparativ cu valoarea de 412 milioane lei din T1/16, ca urmare a mediului de piață mai favorabil și a cererii mai bune.

Rezultatul din exploatare al Grupului pentru T1/17 s-a majorat pana la 798 milioane lei, comparativ cu valoarea de 346 milioane lei din T1/16, în principal datorită veniturilor mai mari din vânzări și eliminării impozitului pe construcții speciale începând cu anul 2017.

Rezultatul financiar net s-a deteriorat de la o pierdere de 3 milioane lei în T1/16 la o pierdere de 56 milioane lei în T1/17, deoarece valoarea din T1/16 a fost influențată de rezultatul pozitiv obținut în urma recursului formulat de societate împotriva constatărilor controlului fiscal la sucursala din Kazahstan.

“Prin urmare, profitul înainte de impozitare din T1/17 de 742 milioane lei a fost semnificativ mai bun comparativ cu cel de 343 milioane lei înregistrat în T1/16. Impozitul pe profit a fost în sumă de 124 milioane lei, în timp ce rata efectivă a impozitului pe profit a fost de 17% in T1/17 (T1/16: 16%)”, precizează compania.

Grupul OMV Petrom a înregistrat vânzări de 4,653 miliarde de lei, în creștere cu 27% față de perioada ianuarie – martie 2016, pe fondul prețurilor semnificativ mai ridicate la țiței și al volumelor mai mari ale vânzărilor de gaze naturale și electricitate, care au contrabalansat reducerea ușoară a cantităților de produse petroliere vândute și scăderea prețurilor la gaze naturale.

Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 69% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 28%, iar cele din Upstream 2% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți).

Investiții reduse cu 53%

În altă ordine de idei, investițiile grupului au fost reduse cu 54%, la 353 milioane de lei, fiind influențate în principal de reducerea investițiilor în perimetrul neptun Deep și de finalizarea unor proiecte de redezvoltare a zăcămintelor în 2016.

“În trimestrul I din 2017, am reușit să fructificăm condițiile de piață mai bune printr-o performanță operațională și financiară solidă. Am înregistrat un flux de trezorerie din activități de exploatare substanțial îmbunătățit, de 1,3 miliarde lei, care, coroborat cu reducerea investițiilor, a condus la obținerea unui flux de trezorerie extins de 646 milioane lei. Prețurile crescute ale țițeiului și cererea mai mare de produse petroliere aferentă vânzărilor cu amănuntul, împreună cu disciplina continuă privind costurile, s-au reflectat într-un rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 767 milioane lei, aproape jumătate din cifra aferentă întregului an 2016. În Upstream, am continuat reducerea costurilor de producție, iar scăderea producției a fost în linie cu estimarea pentru întregul an 2017, datorită contribuției proiectului Lebada Est NAG. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale din Downstream a crescut cu 3% față de T1/16, ca urmare a îmbunătățirii performanței generale, gestionării stricte a costurilor, și susținut de marjele solide de rafinare. Rezultatul din exploatare în T1/17 a fost susținut, de asemenea, de măsurile de relaxare fiscală din România, în particular de eliminarea impozitului pe construcții speciale, începând cu ianuarie 2017”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.

Grupul austriac OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deține un pachet de 20,64% din acțiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Upstream (Explorare și Producție), Downstream Oil (Rafinare și Marketing), Downstream Gas (Gaze și Energie).

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.