Profit-record pentru Petrom, din scumpirea carburantilor

 

Profitul net al Grupului Petrom s-a dublat in primele 9 luni, la 2,921 miliarde de lei (694,5 milioane euro), iar vanzarile au crescut cu 23%, la 16,224 miliarde de lei (3,857 miliarde euro). Conducerea companiei spune ca performanta a fost posibila gratie pretului favorabil al titeiului si optimizarii activitatii operationale. In acest timp, carburantii s-au scumpit la pompa de 10 ori, iar motorina a ajuns sa coste chiar mai mult decat benzina.

Reprezentantii Petrom arata intr-un comunicat ca, in primele 9 luni din 2011, compania a beneficiat de pretul favorabil al titeiului, care a compensat cheltuielile mai mari de explorare. Pretul titeiului Ural a fost cu 45% mai mare decat in perioada ianuarie-septembrie 2010. ‘In al treilea trimestru am continuat sa beneficiem de mediul favorabil al pretului la titei, precum si de efectele pozitive ale programelor de management strict al costurilor si de imbunatatirea performantei operationale. Productia totala de hidrocarburi a Grupului a crescut usor fata de trimestrul trei al anului trecut. Reluarea cresterii in mai multe sectoare economice din Romania a impulsionat vanzarile noastre de carburanti si gaze. Cu toate acestea, pretul ridicat al titeiului a afectat, in continuare, marjele din segmentul vanzarilor cu amanuntul, in special, dar si marjele din rafinare, din cauza costurilor mai mari pentru titei’, a declarat intr-un comunicat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Profitul operational calculat inainte de deducerea dobanzilor si impozitelor (EBIT) a urcat in primele noua luni cu 87%, la 3,754 miliarde lei (892,6 milioane euro), de la 2,012 miliarde lei in perioada similara a anului trecut.

In trimestrul al treilea, grupul a obtinut un profit de 1,1 miliarde de lei, de la pierderi de 116 milioane lei in perioada de referinta din anul precedent, iar vanzarile au crescut cu 23,6%, la 5,9 miliarde lei, de la 4,8 miliarde de lei in perioada iulie-septembrie din 2010.

Productia de titei, gaze si condensat a Grupului a ajuns la 50,69 milioane bep, mai mare cu 1% comparativ cu perioada similara din 2010, datorita cresterii productiei in Kazahstan.

In ceea ce priveste investitiile, acestea au scazut cu 2% in primele 9 luni, la 2,93 miliarde de lei, in vreme ce datoriile nete s-au diminuat cu 36%, la 2,16 miliarde lei.

Mariana Gheorghe a mai aratat ca in ultima parte a anului 2011 grupul se va concentra pe ‘initiativele cheie’ din explorare (descoperirea potential semnificativa de gaze de la Totea si lucrarile ce urmeaza a fi executate in

parteneriat cu ExxonMobil in cadrul blocului Neptun din zona de apa adanca a Marii Negre) si pe centrala Brazi.

Rezultatele sunt neauditate si prezinta rezultatele consolidate ale Grupului Petrom, intocmite in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS).

Premierul Emil Boc a cerut la inceputul anului mai multe controale privind scumpirea carburantilor la pompa, insa rezultatele ANAF si ale Consiliului Concurentei intarzie sa apara, desi Consiliul Concurentei efectueaza de 5 ani o investigatie pe piata carburantilor. In timp ce autoritatile statului se intrec in controale, pretul a crescut la pompa de 10 ori anul acesta, depasind pragul psihologic de 6 lei/litru la unele sortimente de benzina si apropiindu-l pe cel de la motorina tot mai mult de aceasta cifra. La Petrom, motorina costa chiar mai mult decat benzina, pretul fiind de 5,59 lei/litru fata de 5,58 lei/litru la benzina. Mariana Gheorghe a argumentat ultima scumpire din octombrie prin cererea crescuta de carburant diesel, considerand preturile ca fiind “o reflectare a cererii si ofertei”.

Invins de realitatea de la pompa, Boc a spus ca “Petrom nu mai este al romanilor“, intrucat ‘raul primordial’ a fost facut de fostul premier social-democrat Adrian Nastase, in mandatul caruia a fost privatizata compania Petrom cu grupul austriac OMV. El a promis in continuare ca statul roman va utiliza toate parghiile pe care le are la dispozitie pentru a opri majorarea ‘aberanta’ a pretului carburantilor, dar a recunoscut ca acesta este determinata si de evolutia de pe piata internationala. Premierul afirma in primavara ca majorarea pretului la carburanti reprezinta un efect prost al faptului ca rezervele de petrol ale tarii au fost cedate anterior, in 2004, printr-un contract defavorabil, singurul lucru aflat acum la indemana Guvernului fiind doar sa continue controlul prin ANAF si Consiliul Concurentei.

In 2004, grupul austriac OMV a preluat o participatie de 51,01% din capitalul Petrom, in urma unei tranzactii de 1,5 miliarde de euro. OMV a cumparat de la stat 33,34% din actiuni pentru 669 milioane euro si a majorat capitalul social cu 830,6 milioane euro pentru a ajunge la participatia de 51%. Prin contractul de privatizare, compania beneficiaza de plata unor redevente reduse la bugetul de stat.

Directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, declara in urma cu un an ca OMV Petrom va negocia cu Guvernul, in perspectiva, valoarea redeventelor pe care compania le va plati, dupa 2014, pentru activitatile de exploatare a petrolului si gazelor naturale, actualul nivel al acestora fiind stabilit pentru 10 ani, de la momentul privatizarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.