Proiect de HG privind înființarea Comitetului Naţional de Securitate a Aviaţiei

Ministerul Transporturilor a publicat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea Comitetului Naţional de Securitate a Aviaţiei (CNSA).

Potrivit documentului, preşedintele CNSA va avea rang de secretar de stat şi va fi desemnat prin ordin al ministrului Transporturilor.

Din CNSA vor face parte şi directorul general al Autorităţii Aeronautice Civile Române, dar şi reprezentanţi ai SRI, SPP, ai Ministerului Apărării Naţionale, ai ministerelor de Finanţe şi de Interne, dar şi ai Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

„Aşa cum rezultă din prevederile Anexei 17 la Convenţia privind aviaţia civilă internaţională, scopul CNSA este de a asigura coordonarea interinstituţională pe aspecte ce ţin de securitatea aviaţiei civile şi de a crea un cadru de consultare între autorităţile statului şi entităţile care aplică standarde de securitate a aviaţiei civile sau sunt responsabile de implementarea acestor standarde”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Până în prezent, coordonarea interinstituţională la nivel naţional pe aspecte ce ţin de securitatea aviaţiei s-a realizat prin Comitetul tehnic de securitate aeronautică, înfiinţat prin Hotărârea Guvernului nr. 6/2014, în baza dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 29/1997 privind Codul aerian civil (act normativ abrogat, începând cu 19 iunie 2020, de Legea nr. 21/2020).

În conformitate cu prevederile pct. 3.1.6. din Anexa 17 la Convenţia privind aviaţia civilă internaţională, semnată la Chicago la 7 decembrie 1944, la care România a aderat prin Decretul nr. 194/1965, cu amendamentele ulterioare, fiecare stat contractant trebuie să înfiinţeze un comitet naţional de securitate a aviaţiei sau o altă structură în scopul coordonării activităţilor specifice de securitate a aviaţiei între diferitele agenţii, departamente şi alte organizaţii ale statului, aeroporturi, companii aeriene, furnizori de servicii de navigaţie aeriană şi alte entităţi care aplică sau sunt responsabile de implementarea diferitelor prevederi ale programelor naţionale de securitate a aviaţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.