Proiect OUG: Majorarea unor amenzi rutiere și introducerea altora noi

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență (OUG) prin care propune majorarea unor sancțiuni din Codul rutier (OUG 195/2002) și introducerea altora noi – cum ar fi interzicerea condusului mașinii în România de către șoferii care au obținut permisul auto în alte țări și comit infracțiuni rutiere în țara noastră.

În primul rând, șofatul agresiv va fi sancționat mai drastic: de la 9 la 20 puncte-amendă (clasa a IV-a de sancțiuni), respectiv între 1.305 și 2.900 de lei. Printre altele, comportament agresiv în trafic va fi considerată schimbarea frecventă și în forță a benzilor de circulație, cu scopul de a depăși o mașină sau un șir de vehicule, întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de ajutor (sau de mână, așa cum e cunoscută), folosirea excesivă a claxonului sau a semnalelor luminoase (flash-uri), mersul pe o roată, în cazul motocicletelor etc.

Sancțiunea suplimentară de suspendare a dreptului de a conduce timp de 120 de zile va fi introdusă pentru întoarcerea pe autostradă sau mersul pe contrasens, pentru care acum se aplică doar amendă între 1.305 și 2.900 de lei (clasa a IV-a de sancțiuni).

Mersul pe banda de urgență a autostrăzii va primi amenzi mai mari, între 1.305 și 2.900 de lei, față de 580 -725 de lei, în prezent. În plus, sancțiunea complementară de 3 puncte de penalizare va înlocuită cu suspendarea permisului de conducere timp de 90 de zile.

Totodată, pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată proiectul de OUG prevede majorarea de la 90 de zile la 120 de zile a suspendării dreptului de a conduce.

Se vor majora la 870 – 1.160 de lei (față de 580 – 725 de lei, în prezent), amenzile pentru nerespectarea regulilor privind depășirea, precum și perioada de suspendare a permisului auto, de la 30 la 60 de zile.

În plus, la depășirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză, se majorează la 120 de zile suspendarea dreptului de a conduce.

De asemenea, se va interzice dreptul de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România, urmare a condamnării penale pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul rutier pe teritoriul României, pentru titularul de permis de conducere emis de o autoritate străină.

Suprapunerea perioadelor de suspendare a permisului auto se va elimina. Va apărea însă posibilitatea de a susține testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, care permite reducerea perioadei de suspendare, la orice serviciu al poliției rutiere.

Prin proiectul de OUG au fost stabilite datele de identificare ale șoferului ce trebuie transmise poliției de proprietarul mașinii. Concret, dacă nu proprietarul unei mașini este cel care a încălcat legislația rutieră, ci o altă persoană, primul va trebui să transmită autorităților numele, prenumele și codul numeric personal al șoferului.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.