Promisiuni cu semne de întrebare privind suspendarea ratelor

În ce măsură companiile care vor fi afectate în mod indirect în actuala criză  și  vor beneficia de sprijinul promis pe toate canalele, de Guvern și chiar de președintele Klaus Iohannis? Este întrebarea legitimă pe care și-o pune orice  român sau companie, după ce a ascultat declarațiile ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern din 26 martie.

Suspendarea plății se face doar la debitorii afectați direct sau indirect de epidemie (…) Este o plajă largă de parsoane fizice care pot accesa această facilitate”, a spus șeful Finanțelor Publice.

Amânarea plății ratelor „se poate face online, letric (în scris – n. red) sau și prin telefon, la cererea clientului” băncii, „până la sfârșitul stării de urgență” (15 aprilie, conform decretului semnat de președintele Iohannis).

Ministrul a anunțat că normele metodologice de aplicare a Ordonanței de Urgență (OUG) care a fost aprobată joi de Guvern vor fi aprobate „cel mai târziu săptămâna viitoare” norme prin care vor fi clarificate și categoriile de datornici care pot accesa această facilitate. 
 
Plata ratelor poate fi suspendată pentru o perioadă de la una până la nouă luni, dar nu va depăși data de 31.12 2020.
 
O altă condiție impusă este ca debitorii care solicită amânarea să nu aibă restanțe la plata ratelor.
 
Ministrul a făcut precizări și despre ce se întâmplă cu dobânda pe perioada de suspendare a ratelor: „Dobânda datorată de debitor este suspendată, se capitalizează la creditul existent. Adică se eșalonează pe toată durata creditului”.
 

Excepție fac creditele ipotecare la care statul a garantat 100% plata dobânzii: ”Statul va plăti dobânda în  locul cetățenilor și apoi va recupera suma într-o perioadă mai lungă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.