Protest la Dacia Mioveni

1

Încă un protest a avut loc la Dacia Mioveni, de data aceasta nu numai pentru construirea Autostrăzii Sibiu – Pitești, ci și pentru a convinge Guvernul să renunțe la transferarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Mitingul și marșul de protest a avut loc în 7 noiembrie, cu o zi înainte de ședința de Guvern dedicată modificării Codului fiscal. Cei peste 10.000 de membri ai Sindicatului Autoturisme Dacia (SAD), cărora li s-au alăturat sindicaliști de la Federaţia Automobilului Românesc și angajați de la mai multe societăți furnizoare au mai cerut introducerea obligativității negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la nivel de ramură.

Participanții au sosit în piața centrală  – în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Mioveni -, fluturând steaguri ale României și “înarmați” cu vuzuzele, tobe şi fluiere. Ei au scandat “Jos Guvernul!”, “Jos Dragnea!”, “Jos partidul mincinos!” și “Unitate!”.

Protestul a început cu intonarea imnului național, după care liderii sindicali s-au adresat oamenilor strânși în piață.

“Ceea ce nu a reușit Ceaușescu și clica lui în anii ’80 încearcă astăzi din răsputeri, cu zâmbetul ironic pe buze, Liviu Dragnea cu gașca lui de cartier. (…) Ceaușescu n-a murit, este Dragnea travestit!”, a spus liderul SAD, Nicolae Pavelescu.

“Am luat toate autorizaţiile, este un miting autorizat. Suntem un sindicat serios. (…) Se întrerupe lucrul cât sunt angajaţii la protest. Vorba primarului din Mioveni – “Oricum, în timp, oamenii vor fi înlocuiţi de roboţi”, a declarat Ion Iordache, vicepreședinte SAD.

Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical (BNS), a fost prezent și el, anunțând că acțiunea de la Mioveni este doar prima din cele care vor avea loc în toată țara și vor culmina cu un miting organizat la București.

“Trebuie să le arătăm că suntem uniți, că suntem împotriva intenției lor de a-și bate joc încă odată de muncitorul român. (…) Au modificat Codul muncii, au restricționat dreptul la grevă, continuă să blocheze negocierile colective, de am ajuns unicat în toată Europa. Acum vor să ne facă celebri pe toată planeta și cu această năzdrăvănie”, a spus liderul BNS.

Protestul a durat circa o oră și jumătate și s-a încheiat fără incidente.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.