Protest la Prelungirea Ghencea: “Nu mai credem în păcăleli!”

sursă foto: Initiativa Prelungirea Ghencea
sursă foto: Initiativa Prelungirea Ghencea

Protest la Prelungirea Ghencea chiar de 1 Apriliei, sub sloganul “Vrem pasaj și vrem lărgire, păcăleala nu mai ține!”, împotriva promisiunilor neonorate de primarul general Gabriela Firea și primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, care și-au scris pe fluturașii electorali, în urmă cu un an, că vor construi trotuare pentru cei peste 20.000 de locuitori.

Peste 1.000 de oameni, locuitori din zonă, au ieşit din nou în stradă, unii însoțiți și de copii în cărucioare, nemulţumiţi că de ani buni Primăria Capitalei le promite lărgirea străzii Prelungirea Ghencea și trotuare pentru a nu mai înota în noroi, iar Guvernul și CNAIR, un pasaj rutier suprateran la intersecţia Şoselei de Centură cu drumul spre Domneşti.

Proiectul de supralărgire a străzii Prelungirea Ghencea de la o bandă la trei benzi pe sens a fost aprobat de Consiliul General ai Municipiului București (CGMB) încă din anul 2006, dar de atunci a fost abandonat cu diverse tertipuri.

În ceea ce priveşte Pasajul Domneşti, asocierea de constructori care a câștigat licitația lansată în urmă cu doi ani a trecut prin două rânduri de contestații, iar şefii de la CNAIR au anunțat abia zilele trecute că vor putea semna contractul pentru realizarea lucrărilor.

Astfel, protestatarii nu au făcut nicio excepție când au nominalizat vinovaţii: Adriean Videanu, Sorin Oprescu, Narcis Neaga, Victor Ponta, Cătălin Homor, Gabriela Firea.

Toți acești politicieni responsabili pentru dezastrul din zonă au acum un bulevard al lor, cu stele ca la Hollywood, puse de manifestanți.

sursă foto: Initiativa Prelungirea Ghencea
sursă foto: Initiativa Prelungirea Ghencea

Oamenii din zonă și-au format de mai mulți ani o asociație – Initiativa Prelungirea Ghencea -, căreia i s-a alăturat Grupul civic Initiativa Domnesti. Ambele au organizat marșul protest de astăzi, derulat pe strada Prelungirea Ghencea, între orele 11.00 și 15.00, pe traseul Ansamblul Primăvara (plecare) – Centura – Domnești – parcare Restaurantul Latin (final).

Dorim ca până în luna aprilie să avem semnat contractul cu Pasajul de la Domnești, să rezolve problema celor 800 de metri liniari de care nu știe nimeni cui aparțin și până la sfârșitul lunii mai să termine lucrările provizorii pe Prelungirea Ghencea, iar până în luna iunie să definitiveze PUZ-ul pe Prelungirea Ghencea”, a explicat Oana Calenciuc, de la Inițiativa Domnești.

La Centura Capitalei, manifestanții au ținut “un moment de reculegere pentru toți bieții morți în accidentele de circulație” din cauza gropilor din șosea.

“Ne vedem la protest, nu mai credem în păcăleli!

Iată mesajul de mobilizare postat pe paginile de Facebook ale celor două asociații:

“Pasajul Domnesti si largirea Prelungirii Ghencea implinesc un deceniu de pacaleli!

Haideti cu noi in strada sa spunem Primariei capitalei si CNAIR-ului ca nu le mai inghitim pacalelile, livrate mai ales in campaniile electorale! Si sa le cerem sa-si faca treaba: sa urgenteze largirea si pasajul, sa prezinte public un calendar concret al etapelor si al alocarilor bugetare.

Intre timp, sa ia masuri pentru siguranta circulatiei in zona: sa faca trotuare, sa marcheze trecerile de pietoni si sa asigure dirijarea circulatiei in intersectia cu str. Valea Oltului si cu Soseaua de Centura.

sursă foto: Initiativa Prelungirea Ghencea
sursă foto: Initiativa Prelungirea Ghencea

Proiectul ,,Supralargire Prelungirea Ghencea – Domnesti’’, votat de Consiliul General al capitalei in 2006, este amanat de 10 ani si, in ciuda promisiunilor primite de la autoritati, nici anul asta nu e sigur ca vor incepe lucrarile. Stim de la Primaria capitalei ca inca nu a fost finalizat proiectul tehnic, nu au fost finalizate masuratorile limitei administrative dintre Bucuresti si Ilfov, nu au fost finalizate exproprierile, nu a fost lansata licitatia pentru largire.

De asemenea, licitatia pentru proiectul CNAIR ‘’Pasaj suprateran pe drumul judetean DJ 602 Centura Bucuresti Domnesti’’ a durat aproape 2 ani si a fost castigata in final de o firma aflata in insolventa.

sursă foto: Initiativa Prelungirea Ghencea
sursă foto: Initiativa Prelungirea Ghencea

De asemenea, prin acest mars de protest vrem sa atragem atentia Primariei capitalei si Politiei Rutiere asupra pericolului rutier permanent in care circulam de 10 ani in aceasta zona in lipsa trotuarelor, in lipsa marcajelor pe carosabil pentru trecerile de pietoni, in lipsa amenajarii corespunzatoare a statiilor Ratb, in lipsa dirijarii circulatiei la intersectia cu str. Valea Oltului si la trecerea cu calea ferata de la Soseaua de Centura.

Codul rutier prevede obligatia autoritatilor locale de a amenaja trotuare: ”Articolul 53 – Autoritatile publice locale, cu autorizatia administratorului drumului public si cu avizul politiei rutiere sau la solicitarea acesteia, sunt obligate sa ia masuri pentru realizarea de amenajari rutiere destinate circulatiei pietonilor, biciclistilor, vehiculelor cu tractiune animala si calmarii traficului, semnalizate corespunzator, in apropierea unitatilor de invatamant, pietelor, targurilor, spitalelor, precum si in zonele cu risc sporit de accidente.”

sursă foto: Initiativa Prelungirea Ghencea
sursă foto: Initiativa Prelungirea Ghencea

Protestul a fost anuntat Primariei capitalei, Primariei Bragadiru si Primariei Domnesti, asteptam acordul acestora in zilele urmatoare … dar protestul il facem oricum.

Veniti alaturi de noi sa ne cerem dreptul la o viata civilizata pentru noi si copiii nostri!
#nufireacunoi #beculetesinoroi #vremtrotuarpasajlargire

LATER EDIT:

Chiar dacă acum, în săptamâna dinainte de protest, Primăria capitalei a anunțat că va face câteva lucrări provizorii, respectiv trotuare în zonă, iar CNAIR a anunțat că licitația Pasajului Domnesti a fost in sfârşit castigata (de o firma aflata in insolventa), suntem decişi să continuam protestele până când lărgirea şi pasajul vor deveni realitate.

De 4 ani de zile, Primăria capitalei nu reușește să finalizeze proiectul tehnic și nici plata exproprierilor. De asemenea, licitația Pasajului Domnesti a fost finalizată de CNAIR după 2 ani iar câştigătoare a fost declarată o firmă aflată în insolvență. In plus, de 4 ani există şi alte probleme tehnice încă nerezolvate: o porțiune de 800 de metri liniari lipsă între cele 2 proiecte de infrastructură, porțiune situată pe teritoriul județului Ilfov dar neinclusă în proiectul deja licitat la Pasajului. PMB abia acum se gandeste sa modifice PUZ sector 6 şi sa faca un nou SF pentru că cel din 2006 a expirat.

Deci, ne vedem sambata la protest, nu mai credem in pacaleli!”.

sursă foto: Initiativa Prelungirea Ghencea
sursă foto: Initiativa Prelungirea Ghencea

Ca răspuns la solicitările protestatarilor, Primăria Capitalei a anunţat astăzi, într-un comunicat, că „Administraţia Străzilor va demara în luna aprilie lucrări de construire a trotuarelor pe Şoseaua Prelungirea Ghencea. În prezent, se lucrează la remedierea deficienţelor din carosabil şi se marchează trecerile de pietoni”.

Pentru a proba cele spuse, PMB ne-a transmis la redacție și fotografii cu două treceri de pietoni proaspăt marcate și cu plombări de noapte:

prelungirea ghencea 2 prelungirea ghencea 1

Firea promite revizurirea SF

La rândul său, primarul general Gabriela Firea a reluat mesajul transmis în urmă cu câteva zile:

“Dupa aproape zece ani, timp in care autoritatile centrale si locale nu au reusit sa rezolve conflictul de trafic din zona Prelungirea Ghencea, reusim sa urnim lucrurile, astfel incat cetatenii din aceasta zona sa poata circula civilizat. Pana la actualizarea documentatiilor necesare demararii obiectivului de investitii, am solicitat Administratiei Strazilor sa amenajeze trotuarele de pe soseaua Prelungirea Ghencea, sa remedieze deficientele din carosabil si sa marcheze trecerile de pietoni. Este un prim pas spre normalitate. Asa cum stiti, in proiectul de buget pentru anul 2017, Primaria Municipiului Bucuresti a alocat suma de 5 milioane de lei pentru obiectivul de investitii Penetratie Prelungirea Ghencea – Domnesti”. 

Primarul General a explicat ca suma a fost alocata pentru intocmirea unui nou studiu de fezabilitate si a unui Plan Urbanistic Zonal, care sa corespunda situatiei actuale din teren, avad in vedere ca zona s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani. In urma demersurilor Municipalitatii, acest proiect va fi inclus in Planul de Mobilitate Urbana Durabila Bucuresti-Ilfov 2016-2030.

prelungirea ghencea, plombe, asfaltare noaptea 4 prelungirea ghencea, plombe, asfaltare noaptea 3

20 de milioane de lei pentru 201 exproprieri

În bugetul din anul 2015, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a alocat pentru proiectul Prelungirea Ghencea-Domneşti suma de 70 de milioane de lei, iar în 30 iunie același an a aprobat hotărârea privind declanşarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul acestei lucrări de utilitate publică.

“Lucrarea de lărgire a Prelungirii Ghencea presupune exproprierea a 201 proprietăţi, ce însumează o suprafaţă de 13.255 de metri pătraţi de teren şi 3.810 metri pătraţi de construcţii. Sumele necesare plăţii despăgubirilor pentru realizarea exproprierii totalizează 19.918.436 de lei”, se arată în Hotărârea CGMB.

În paralel cu proiectul Municipalității Bucureștilor, CNAIR va realiza un pasaj suprateran peste Centura Capitalei și calea ferată care include o lucrare de artă cu un giratoriu suspendat ce ar trebui să fluidizeze circulația rutieră în zona intersecției dintre ieșirea din București spre localitatea Domnești, dinspre Prelungirea Ghencea, și Centura Capitalei, unde, în prezent, se creează frecvent ambuteiaje.

Doi ani de contestații, același câștigător

Amintim că licitația pentru construirea Pasajului suprateran Domnești, pe DJ 602 – Centura București a fost lansată în 18 martie 2015 iar desemnarea câștigătorului a avut loc la sfârșitul lui octombrie în același an, însă contestațiile s-au ținut lanț.

CNADNR a desemnat în această lună, după a doua reevaluare a ofertelor cerută de instanța de judecată, același câștigător: Asocierea S.C. STRACO GRUP S.R.L. – S.C. COMNORD S.A. – S.C. SPECIALIST CONSULTING S.R.L.

91,5 milioane de lei costă pasajul 

“Valoarea ofertei este de 91.552.381,90 lei, fără TVA, care include şi procentul de diverse şi neprevăzute de 10%, reprezentând valoarea de 8.123.476,10 lei”, precizează CNAIR.

Construirea pasajului are termen de realizare 2 ani iar perioada de proiectare, 3 luni.

Protestele locuitorilor din zonă 

Locuitorii din Prelungirea Ghencea au ieşit de mai multe ori în stradă pentru a atrage atenţia autorităţilor că nu au trotuare iar când plouă sunt nevoiţi să înoate prin noroaie, în caz că nu riscă să meargă printre maşini, pe carosabil. Peste 20.000 de oameni locuiesc în zonă.

În 22 august 2013 i-a vizitat și premierul de atunci Victor Ponta, care le-a promis că îi ajută. Cum nu s-a întâmplat nimic, anul următor la sfârşitul lui august oamenii au ieşit din nou în stradă.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.