Provocările din peisajul securității digitale, în prim-plan

Provocările actuale și viitoare din peisajul securității digital au fost aduse în prim-plan, pe 28 martie, la „Navigating your business through the digital storm. A cybersecurity roadmap for turbulent times“.

Organizat sub egida Camerei de Comerț Elveția-România (CCE-R) și a Swiss Webacademy, evenimentul a reunit experți de top din domeniul securității cibernetice și al inovației tehnologice.

Potrivit unui comunicat transmis redacției, evenimentul a fost onorat de prezența Excelenței Sale Massimo Baggi, ambasadorul Elveției în România, care a subliniat importanța colaborării internaționale pentru consolidarea rezilienței cibernetice. În contextul în care Elveția a fost desemnată, pentru al 14-lea an consecutiv, drept cea mai inovatoare țară din lume, conform Global Innovation Index 2024, accentul pe securitate cibernetică și inovație devine esențial.

Printre temele abordate s-au numărat:

  • Rezoluțiile Grupului de Lucru al CCE-R pentru IT & Cybersecurity, pentru anul următor;
  • Perspectivele elvețiene asupra peisajului securității cibernetice;
  • Orizonturile tehnologice ale anului 2025: tehnologii emergente, amenințări cibernetice și strategii de inovație.

Elveția joacă un rol esențial în domeniul securității cibernetice, prin Strategia Națională de Securitate Cibernetică 2024-2027, care vizează consolidarea protecției infrastructurilor critice, dezvoltarea cooperării internaționale și sprijinirea inovării în domeniul tehnologiilor de protecție cibernetică. Conform Administrației Federale Elvețiene, unul dintre obiectivele principale este crearea unui ecosistem cibernetic robust, capabil să facă față atacurilor sofisticate (www.admin.ch).

Elveția contribuie, de asemenea, la inițiative internaționale, precum Forumul Global pentru Expertiză Cibernetică (GFCE), pentru schimbul de informații și dezvoltarea de soluții avansate de protecție a datelor. Universitățile elvețiene, inclusiv ETH Zurich, sunt implicate activ în cercetarea privind securitatea cibernetică, dezvoltând tehnologii inovatoare pentru protecția infrastructurilor digitale critice.

Evenimentul a reunit specialiști din Elveția și România, iar, printre speakerii de marcă, s-au numărat:

Adriana Cioca, președintele CCE-R;
Daniela Chrzanovski, președinte fondator, Swiss Webacademy;
Quentin Ladetto, director – Technology Foresight, Swiss Federal Department of Defence;
Moe Jame, CEO, Team Extension;
Alexandru Puiu, Co-CTO, mindit.io;
Amza Valentin Marius, CEO, Swiss Webacademy.

Adriana Cioca, președintele CCE-R, a menționat, în deschiderea evenimentului, că organizațiile de astăzi operează într-un mediu mai complex, dinamic și imprevizibil ca niciodată. „Vorbim despre lumea VUCA—Volatilă, Incertă, Complexă și Ambiguă – în care liderii sunt provocați să ia decizii critice, adaptându-se, în același timp, la perturbări continue. Pe măsură ce tehnologia evoluează, capacitatea noastră de a răspunde trebuie să se adapteze. Companiile trebuie să găsească un echilibru atent între inovație și securitate, asigurându-se că datele, sistemele și utilizatorii lor sunt protejați împotriva unui set de amenințări din ce în ce mai sofisticat.”

Quentin Ladetto, supranumit „Q”, este creatorul și directorul programului de prospectivă tehnologică al armasuisse Science and Technology, din cadrul Departamentului Federal Elvețian al Apărării, Protecției Populației și Sportului (DDPS), din 2013. Acest program anticipează, inspiră, informează și instruiește armata și diferiții săi parteneri cu privire la oportunitățile și amenințările aduse de utilizarea tehnologiei.

Quentin deține un doctorat în geomatică de la École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), un Executive MBA în finanțe de la HEC Lausanne și o diplomă în managementul tehnologiei de la IMD. Este cofondator al atelierdesfuturs.org și membru fondator al asociației Futurs.

În discursul său, din cadrul evenimentului, Quentin Ladetto a evidențiat importanța anticipării tendințelor tehnologice și a adaptării strategice: “Prospectiva este viitorul care oferă un feedback prezentului. Într-o lume din ce în ce mai imprevizibilă, prospectiva servește drept busolă, obișnuindu-ne să gândim pe termen lung. Să ne gândim la ziua de mâine nu mai este suficient; este esențial să ne bazăm pe tendințele tehnologice și socio-economice pentru a rămâne agili și pregătiți să facem față oricărei situații. Chiar dacă avem o influență limitată asupra anumitor evenimente, reacția noastră este în întregime sub controlul nostru.”

Misiunea prospectivelor se rezumă în două cuvinte: a fi pregătit. Ce instrumente, ce mentalitate și ce atitudine trebuie adoptate în lumea actuală pentru a ne menține direcția? Aceste aspecte au fost explorate de către experții participanți, recomandarea fiind că trebuie sa trecem de la reflecție la acțiune.

Concluziile evenimentului au subliniat necesitatea unei abordări proactive în securitatea cibernetică, cu accent pe educația continuă, colaborarea transnațională și implementarea rapidă a noilor tehnologii de protecție. Într-o lume digitală tot mai interconectată, anticiparea amenințărilor și dezvoltarea unor strategii flexibile vor fi esențiale pentru protejarea datelor și a infrastructurilor critice.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.