Rabla 2018

Programul “Rabla” a demarat în 14 martie, la Remat Berceni, iar în premieră, microbuzul a devenit autovehicul eligibil pentru casare.

Din bugetul total de 253 de milioane lei, 133 de milioane lei sunt alocate către “Rabla Clasic”, iar 120 de milioane de lei, la “Rabla Plus”, pentru ecobonusuri şi staţii de încărcare.

iar autoritățile estimează că parcul auto național va fi înnoit cu circa 21.000 de mașini – 19.000 pe benzină sau motorină şi a 2.000 de maşini electrice.

La Remat Berceni au fost expuse maşini electrice şi hibrid, pentru a-i familiariza cu astfel vehicule pe viitori solicitanţi.

Prima de casare pentru “Rabla Clasic” rămâne 6.500 de lei pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de opt ani dat spre casare şi se acordă pentru achiziţionarea unei maşini noi a cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g de CO2/km.

La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei în cazul achiziţionării unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g de CO2/km în regim de funcţionare mixt şi/sau un ecobonus de 1.700 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid.

În cazul în care se întrunesc ambele condiţii, cele două ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare standard.

Proprietarul poate achiziţiona mai multe autovehicule noi dacă predă la casare a unui număr echivalent de autovehicule uzate, beneficiind în acest mod de mai multe prime de casare.

Programul “Rabla” va avea o componentă destinată persoanelor juridice. Instituţiile interesate pot solicita prin cererea de finanţare cel mult echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro (sau 100.000 euro, dacă activează în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri) la momentul depunerii dosarului de acceptare.

Rabla Plus

Extensia “Rabla Plus” va demara în cursul săptămânii viitoare. În acest caz, se acordă două tipuri de ecotichete: unul de 45.000 lei (10.000 euro), dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric.

În acelaşi timp, se acordă un ecobonus de 20.000 de lei (5.000 de euro), dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

Pentru staţiile de reîncărcare a maşinilor electrice, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a promovat o schemă de ajutor de stat pentru conectarea oraşelor sau pe reţeaua de drumuri naţionale şi pe autostrăzi pentru care se aşteaptă avizul Comisiei Europene.

“A fost notificată Comisia Europeană, iar acum depinde de aprobarea schemei de ajutor de stat de către Comisie pentru a pune în operă, aşa cum ne-am propus, obiectivele îndrăzneţe asumate prin Programul de guvernare, adică 20.000 de staţii de reîncărcare. Dorinţa nemărginită a românului de a-şi cumpăra o maşină electrică sau hibrid plug-in trebuie să fie încurajată”, a precizat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Accesarea Programului “Rabla Plus” nu este condiţionată de casarea şi radierea unui autovehicul uzat, iar prima oferită în cadrul Programului “Rabla Clasic” se poate cumula cu ecotichetele prevăzute de Programul “Rabla Plus”, numai în cazul în care solicitantul va achiziţiona fie un autovehicul nou electric, fie unul electric hibrid plug-in.

Pe segmentul ”Rabla Plus” sunt prevăzute o serie de modificări faţă de ediţia din 2017. Astfel, solicitantul persoană fizică poate achiziţiona, pe parcursul unui an calendaristic, un singur autovehicul nou în cadrul Programului, beneficiind de un ecotichet, producătorii validaţi au obligaţia de a introduce în aplicaţia informatică, în termen de 10 zile de la emiterea facturii, informaţiile privind achiziţia autovehiculului nou, iar persoanele juridice pot înmatricula autovehiculele noi cumpărate prin program în termen de 90 de zile de la data emiterii facturii de achiziţie. În acelaşi timp, tot persoanele juridice de drept privat au interdicţie de înstrăinare a autovehiculelor achiziţionate prin “Rabla Plus” pentru o perioadă de un an de la emiterea facturii.

În acelaşi timp, autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, pot achiziţiona, prin Programul “Rabla Plus”, autoturisme ecologice noi la o contravaloare în lei de maximum 35.000 de euro (fără TVA) pentru fiecare maşină, sumă aproape dublă faţă de cea stabilită anterior, de 18.000 de euro (inclusiv TVA).

Noutăți

Principalele noutăți de anul acesta sunt: introducerea termenului de 60 de zile de la publicarea listei persoanelor juridice de drept privat acceptate pentru înscrierea la producătorii validaţi, apariţia spaţiului privat virtual pentru emiterea certificatelor de atestare fiscală, obligaţia înmatriculării autovehiculelor noi achiziţionate prin intermediul programului, pe numele beneficiarilor, în termen legal de la emiterea facturii de achiziţie (prevedere valabilă doar pentru persoanele juridice care primesc ajutor de minimis).

De asemenea, a fost eliminată data de 31 decembrie ca termen-limită de valabilitate a Notei de înscriere, astfel încât aceste documente vor fi valabile 120 de zile de la momentul emiterii. În plus, emiterea facturii şi introducerea datelor aferente vor fi făcute în termenul de valabilitate a Notei de înscriere.

Ghidul de finanţare pentru Programul “Rabla 2018” prevede un termen de 7 zile pentru soluţionarea neconcordanţelor referitoare la informaţiile aferente cererilor de decontare depuse de către producătorii validaţi.

Anul trecut, Programului “Rabla” (Clasic şi Plus) a avut un buget de 205 milioane lei. Au fost scoase din uz 28.366 de autoturisme, valoarea totală finanţată fiind de 193,152 milioane de lei şi rest de finanţat în valoare de circa 20,72 milioane de lei.

Prin programul “Rabla Plus” au fost achiziţionate 467 de autovehicule noi, dintre care 370 electrice şi 97 plug-in. Valoarea totală finanţată s-a ridicat 9,890 milioane de lei, iar rest de finanţat în sumă de 8,760 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.