RAR: Geamurile de taxi pot fi fumurii, dar fără folii

Geamurile taximetrelor pot fi fumurii pe lateral spate şi lunetă doar dacă au marcajul V43R şi nu au aplicate folii (fie ele şi certificate) sau alte tratamente chimice (vopsea) care obturează vizibilitatea. În caz contrar, Registrul Auto Român (RAR) nu va emite certificatul de agreare taxi.

Noile reguli pentru mașinile de taxi sunt prevăzute în Legea nr. 66/23.03.2022, promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial nr. 283. Actul normativmodifică art. 67 alin. (2) din Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere.

Concret, modificarea prevede că taxiurile vor trebui să aibă geamuri securizate potrivit normelor europene, altfel nu vor obţine certificatul RAR.

„În cazul taxiurilor, RAR nu va elibera certificatul de agreare, dacă geamurile acestora nu respectă prevederile Regulamentului nr. 43 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) – Dispoziţii uniforme privind omologarea materialelor pentru geamurile din sticlă securizată şi instalarea acestora pe vehicule”, spune articolul modificat.

RAR precizează, într-un comunicat transmis în 25 martie: „Există însă şi particularitatea ca geamurile laterale spate şi luneta, care nu fac parte din câmpul principal de vizibilitate, să poată avea o transparenţă mai redusă, însă doar dacă geamul respectiv a fost omologat ca atare de fabricant. Ca să fiţi siguri că geamurile mai închise la culoare ale taxiului (menţionate mai sus) sunt în regulă şi nu vor face obiectul respingerii maşinii la inspecţia RAR, asiguraţi-vă că au imprimate din fabricaţie caracteristicile V43R (marcajul ştanţat care atestă că geamul este conform)”.

Reprezentanţii RAR susţin că „este în regulă cu geamuri fumurii pe lateral spate şi lunetă doar dacă au marcajul V43 R şi doar dacă nu sunt aplicate folii peste geam, fie ele şi certificate”.

„În caz contrar, RAR sancţionează orice abatere în privinţa vizibilităţii, dacă maşina este trasă pe dreapta de poliţie, la un control în trafic sau dacă vă prezentaţi la sediile Registrului cu prilejul oricărei verificări. Toate detaliile menţionate sunt valabile doar pentru activitatea de taximetrie!”, se mai arată în comunicat. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.