Reparațiile auto sunt conforme numai dacă se efectuează în service-urile autorizate pentru fiecare tip de intervenție, avertizează Registrul Auto Român (RAR).
Pe site-ul www.rarom.ro este disponibilă lista celor aproximativ 12.500 de service-uri autorizate.
„Existența în piață a pieselor auto de calitate nu este o garanție că reparațiile sunt conforme, dacă operațiunile nu se desfășoară în atelierele autorizate RAR. (…)Țineți cont de faptul că un atelier autorizat pentru tinichigerie, de exemplu, nu poate efectua în siguranță intervenții asupra sistemelor esențiale ale unui vehicul”, precizează reprezentanții RAR.
RAR a blocat, doar anul trecut, 18 transporturi de componente auto neconforme cu normele europene, după ce a răspuns solicitărilor venite din partea autorităților vamale.
„Registrul Auto Român desfășoară activități complexe pentru supravegherea pieței naționale din aria de competență, dar conștientizarea riscurilor pe care le pot genera improvizațiile este un pas esențial pentru a putea crește împreună gradul de siguranță în trafic. Menținerea și depășirea standardelor înalte pe care RAR le aplică în activitățile de inspecție și control, prin Direcția Supraveghere Piață, presupune acțiuni organizate pe paliere multiple, dincolo de acțiunile de control propriu-zise. Noi suntem prezenți în toate domeniile cu care se intersectează un autovehicul pe parcursul perioadei de exploatare, de la piața componentelor auto, la controalele efectuate în atelierele de reparații, în stațiile de inspecție tehnică periodică sau în atelierele TLV și până în piața centrelor de dezmembrări de mașini”, se arată în comunicatul transmis redacției.
Mihai Dogărescu, șeful Direcției Supraveghere Piață din cadrul RAR aatenționează: „Le recomandăm posesorilor de autovehicule să se gândească din următoarea perspectivă la economia pe care cred că o fac atunci când aleg să meargă într-un atelier improvizat. În cazul în care calitatea lucrărilor nu este cea dorită, nu există o garanție reală pentru intervenția efectuată, iar apoi intervine dificultatea în a demonstra că autovehiculul va fost reparat în acel atelier, atunci când sesizați autoritățile. Altfel spus, acțiunile legale împotriva persoanelor neautorizate care desfășoară activități de reparații necesită mai mult timp și mai multe resurse implicate”.
În paralel, RAR a implementat posibilitatea concilierii între clienți și agenții economici, o metodă prin care specialiștii instituției încearcă să medieze neînțelegerile cu acordul părților, salvând astfel timp și resurse. Concilierea este posibilă doar dacă reclamantul își manifestă acordul pentru acest proces.
„Nu credem că singurul scop este acela de a aplica sancțiuni, ci de a ne asigura că tot acest lanț de activități funcționează corect pentru a atinge singurul obiectiv care contează cu adevărat: siguranța noastră în trafic, fie că suntem conducători auto, pasageri sau pietoni.
Amenzi de 7,3 milioane de lei, în 2024
În cursul anului trecut, RAR a aplicat amenzi de 7,3 milioane de lei și a dispus măsuri complementare, pentru abaterile constatate în urma celor peste 4.500 de acțiuni de control desfășurate în ateliere de reparații, ateliere TLV, parcuri de dezmembrări etc..
„Atunci când, în urma sesizărilor și acțiunilor de control depistăm persoane fizice neînregistrate fiscal care desfășoară activități de reparații auto, sesizam autoritățile competente să investigheze din punct de vedere legal. Vedem, așadar, că supravegherea pieței este o acțiune complexă, pe care o desfășurăm pe toate palierele pe care avem competență, cel mai nou segment fiind supravegherea pieței online. RAR își orientează resursele și spre analiza și supravegherea acestei piețe în care activează producătorii/importatorii/distribuitorii de autovehicule, echipamente, piese de schimb şi materiale destinate autovehiculelor rutiere, cât și prestatorii de servicii de reparaţii, de reconstrucţie sau de dezmembrări ale autovehiculelor rutiere”, se menționează în comunicat.