RATB, buget de 7 milioane euro pentru achiziții

autobuz, ratbRegia Autonomă de Transport București (RATB) va avea anul acesta un buget de 139 de milioane de euro, din care cea mai mare parte (121 mil. euro) o reprezintă subvenția acordată de Primăria Capitalei bucureștenilor la prețul biletelor de călătorie, iar numai 7 milioane de euro sunt alocați achiziției de vehicule noi. Alți 11 milioane de euro sunt prevăzuți la capitolul investiții.

Bugetul Capitalei este estimat la 1,1 miliarde de euro, iar primarul general Gabriela Firea a lansat în dezbatere publică proiectul cu împărțirea banilor pentru toate instituțiile pe care le are în subordine, înainte de aprobarea lui în Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

“La RATB au fost prevăzuţi 121 milioane de euro reprezentând subvenţia pentru diferenţa de preţ la transportul de călători şi 11 milioane de euro pentru investiţii. La aceste sume se adaugă 7 milioane de euro alocaţi Direcţiei de Transporturi a Primăriei pentru achiziţia de mijloace noi de transport, în cadrul programului multianual aprobat, în valoare de 492 milioane de euro, care cuprinde 400 autobuze, 100 de troleibuze şi 100 de tramvaie”, a declarat edilul Capitalei.

Pentru RADET au fost alocate 125 milioane de euro, din care 106 milioane euro reprezintă subvenţia pentru energia termică livrată populaţiei, iar 19 milioane de euro investiţii.

Investiții în infrastructura rutieră

La capitolul lucrări de infrastructură din categoria poduri, pasaje şi parcări au fost alocate aproximativ 80 milioane euro. Astfel, pentru continuarea lucrărilor la Penetraţia Splaiul Independenţei – Ciurel – Autostrada Bucureşti-Piteşti au fost alocate 37 milioane de euro iar pentru finalizarea lucrărilor pe şos. Pantelimon – reabilitare sistem rutier şi linii de tramvai, 15,4 milioane de euro. De asemenea, au fost alocaţi bani pentru continuarea lucrărilor la penetraţia Prelungirea Ghencea – Domneşti, străpungerea Buzeşti – Berzei – Uranus şi Piaţa Eroii Revoluţiei.

“Au fost alocate 11 milioane de euro pentru demararea lucrărilor (proiectare şi execuţie) pentru 3.100 de locuri de parcare dispuse în parcări subterane, precum şi în Park&Ride Cora Pantelimon”, a mai anunţat edilul.

Parcări subterane vor fi la Piaţa Constituţiei (988 locuri auto şi 36 moto) şi Săla Palatului, „Nord” şi „Sud”, cu 552+82 locuri, respectiv 523+32 locuri (auto+moto).

2 milioane euro pentru piste de biciclete

În privinţa pistelor de bicicletă, Firea a anunţat că există aprobaţi indicatorii economici în valoare totală de 73 milioane de euro, din care anul acesta au fost alocate 2 milioane de euro, proiectul fiind eligibil pentru obţinerea unei finanţări nerambursabile din partea UE.

95 milioane euro pentru spitale și cabinete școlare

Bugetul total alocat asistenței medicale în unitățile municipalității este de 95 milioane euro, din care 83 milioane de euro de la bugetul local, (iar diferența din transferuri de la ministerul Sănătății pentru plata salariilor personalului din cabinetele medicale școlare).

“Continuăm programul demarat anul trecut de dotare cu aparatură ultramodernă pentru cele 19 spitale și cabinetele școlare, cu o alocare de 15,5 milioane euro. Pentru investiții am prevăzut 57 milioane euro – din care vă dau doar două exemple: finalizarea obiectivelor de la spitalele Gomoiu și Foișor în valoare de 24 milioane de euro”, a precizat Gabriela Firea.

“De asemenea, am prevăzut sumele necesare pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, conform standardelor europene, cu aproximativ 2.000 de paturi, investiție care se va situa în jurul valorii de 300 milioane de euro. Vreau să vă spun că avem secţii în spitalele actuale ale municipalităii care sunt foarte aglomerate şi este nevoie de construirea unui spital metropolitan ultramodern, îndeosebi pentru următoarele specialităţi şi secţii: oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensivă, recuperare medicală mari arşi. Avantajul unui spital construit de la zero este că toate circuitele medicale pot fi configurate cu respectarea strictă a normelor legale, ceea ce atrage după sine o calitate ridicată a actului medical. Noul spital va cuprinde secții pt care în București se înregistrează un deficit de paturi, respectiv oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensivă, recuperare medicală, mari arși etc.”, a adăugat edilul capitalei.

5,8 milioane de euro pentru consolidarea clădirilor cu bulină roșie

Pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic au fost alocaţi 5,8 milioane de euro, care vor fi folosiţi pentru lucrări la 36 de imobile, dar şi pentru proiectare sau expertize tehnice în cazul unor alte imobile de pe listă. De menţionat faptul că în ultimii 3 ani (2014 -2016) au fost cheltuiţi de la bugetul municipal doar 1,5 milioane de euro pentru lucrări de consolidare”, a spus Firea.

Proiectul mai prevede alocarea a 7 milioane de euro pentru operaţiuni de eco-igienizare.

27 milioane euro pentru parcuri

Pentru cele 11 parcuri din Bucureşti au fost prevăzute în buget 27 milioane de euro, din care va fi asigurată finanţarea pentru: reparaţii pentru malurile lacului Herăstrău, reparaţia sistemului de irigaţii din Parcul Carol, reparaţii la podul din Parcul Tineretului, reparaţii la locurile de joacă şi aparatele de fitnesas în aer liber din toate parcurile.

61 milioane euro pentru teatre, ARCUB și Creart

Totodată, 53 de milioane de euro au fost alocate pentru toate cele 15 teatre bucureştene, reprezentând o creştere comparativ cu 2016. În ce priveşte instituţile subordonate cu activitate în zona culturală, pentru ARCUB este prevăzută în buget suma de 15,5 milioane euro, iar pentru Creart, 12,5 milioane euro.

Pentru programele destinate tinerilor au fost alocate 21,7 milioane de euro, 11,4 milioane euro pentru Proedus şi 10,3 milioane euro pentru Centrul de servicii comunitare integrate pentru tineri.

În ceea ce priveşte locuinţele sociale pentru tineri, au fost identificate până în prezent 11 potenţiale amplasamente, în toate cele 6 sectoare ale Capitalei, care ar cuprinde în jur de 12.000 de unităţi locative. “În prezent, se află în derulare proceduri de analiză cost-beneficiu, iar în bugetul pe 2017 al Direcţiei de Investiţii au fost prinse sumele necesare pentru întocmirea studiilor de fezabilitate şi a documentaţiilor de urbanism”, a precizat edilul Capitalei.

Școli

“Am prins în bugetul pe anul acesta 1,3 milioane de euro reprezentând finanţarea studiilor de fezabilitate pentru modernizarea unui număr de 42 de unităţi de învăţământ (şcoli, grădiniţe, afterschool, licee), inclusiv pentru extinderea unui număr de 14 unităţi de învăţământ foarte aglomerate, obiectivul fiind ca în cel mai scurt timp să nu se mai înveţe în trei schimburi în nicio şcoală din Bucureşti”, a anunţat Firea.

5,7 milioane de euro vor fi bani destinaţi pentru expertize şi dotări în vederea obţinerii autorizaţiilor ISU pentru cele 47 de şcoli prinse în proiectul derulat cu BEI care încă nu au aceste autorizări.

“Primaria Capitalei are in derulare imprumuturi contractate, iar la sfârşitul anului 2016 serviciul datoriei este de aproximativ 816 milioane euro (dobânzi, comisioane, rate), cu maturitate până în în anul 2035, din care vom plati în 2017 aproximativ 47 milioane euro, iar în 2018 – 163 milioane euro”, a conchis Gabriela Firea.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.