RATB are director nou

autobuz-zapada-iarna-jean-mihai-palsuRATB are de sâmbătă un nou director general interimarAdrian Sorin Mihail, ales de Consiliul General al Municipiului București (CGMB), care a fost convocat în ședință “de îndată” de primarul general Gabriela Firea, pentru a-l revoca pe vechiul interimar Radu Orzață și pe ceilalți membri CA.

Supărarea primarului general a venit după ce “multe reclamații primite la numărul de telefon gratuit pus la dispoziție de Primăria Capitalei pentru sesizări privind modul în care s-a realizat deszăpezirea s-au îndreptat spre conducerea Regiei Autonome de Transport București (RATB).

Radu Paul Orzață a făcut însă marea greșală să se afle în concediu exact acum, la prima ninsoare abundentă din București, iar Gabriela Firea îi reproșează că a plecat fără să anunțe conducerea Primăriei și să lase un înlocuitor care să îi preia toate atribuțiile.

Edilul susține, totodată, că Orzață și ceilalți membri ai Consiliului de Administrație (CA) al RATB sunt demiși de drept, pentru că nu au prezentat planul de management.

“CA al RATB trebuia să depună în termen de 30 de zile planul de administrare – ceea ce nu s-a întâmplat. Deci, această conducere oricum este demisă de drept, prin faptul că nu au depus aceste planuri în 30 de zile. A trecut un an și jumătate. Probabil că se scrie și acum la ele, din concediu, din zile libere”, a declarat Gabriela Firea, înaintea ședinței CGMB.

“Pot spune cu toată responsabilitatea că, de la nivelul Primăriei Capitalei, managementul RATB a fost coordonat: de la preluarea mandatului am avut comandamente în care am stabilit planuri de măsuri și acțiuni prin care transportul în comun să fie îmbunătățit. Actuala conducere a RATB a sfidat cetățenii acestui oraș prin neindeplinirea obiectivelor asumate, atât în perioada verii, cât și acum, când ar fi trebuit să mobilizeze resurse umane suficiente pentru deszăpezirea stațiilor și a refugiilor de tramvai și să suplimenteze numărul de autovehicule, pentru a reduce timpii de așteptare șn stații”, a adăugat ea.

Firea: “Am mare încredere că Mihail va pune ordine la RATB”

Gabriela Firea a anunțat și cine va conduce interimar RATB – Mihail Adrian Sorin -, înainte ca acesta să fie ales în CGMB.

“Un singur nume vreau să rostesc, ca o garanție pentru toți salariații RATB. Sunt 11.000 de oameni, care stau acum și așteaptă să vadă ce se întâmplă cu ei. Nu se întâmplă nimic negativ, ci lucrurile se pun în ordine. Pentru că această capitală este condusă, nu este lăsată pe mâna șmecherilor. (…) Am mare încredere în domnul Mihail Adrian Sorin, consilier general, din rândul dumneavoastră, că va pune ordine la RATB”, a precizat primarul general.

După ședința CGMB, Firea a reafirmat că are încredere în Mihail, deoarece “este un om care a muncit o viață în această regie, care a pornit de la munca de jos, de la șef de depou până a ajuns director, care cunoaște toate măruntaiele acestei regii și care nu s-a putut remarca pentru ca au fost alte criterii de selecție pentru conducerea RATB până acum, însă acest capitol s-a incheiat, începem un capitol nou, care se bazează pe performanță și onestitate”.

“Să fiu foarte bine înțeleasă: va fi ales un Consiliu de Administrație interimar”, a insistat Firea, pentru a nu fi acuzată – ceea ce s-a și întâmplat – că schimbă peste noapte conducerea RATB.

Trebuie precizat însă că ședința “de îndată” a fost convocată vineri și s-a ținut sâmbătă.

Consilierii PNL din CGMB acuză

Într-un comunicat de presă – pentru că nu au participat la ședința Consiliului General -, consilierii PNL au reclamat că “schimbarea unui CA al unei regii din subordinea PMB nu reprezintă o problemă care să facă obiectul ședințelor ‘de îndată’ (…), ci reprezintă doar o vendetă internă a PSD, o reîmpărțire a influenței între diferitele lor grupuri politice asupra regiilor și companiilor Bucureștiului”.

Consilierii liberali din CGMB au susținut că un nou CA, chiar și interimar, trebuie selectat cu grijă, prezentat publicului și doar apoi votat în Consiliul General: “Acest proces nu se poate face în 14 ore, intervalul de timp de la convocarea CGMB și ședința de a doua zi a CGMB. RATB este o regie cu un buget enorm (de 593 milioane de lei pe 2016), mai mare decât al municipiilor Brașov, Sibiu sau Ploiești”, menționează Grupul PNL din CGMB.

Cine este Adrian Sorin Mihail 

Adrian Sorin Mihail a fost ales consilier general în CGMB în iunie 2015, pe listele PSD, din funcția de șef Serviciu dispecerizarea circulaţiei la RATB.

El a devenit apoi preşedintele Comisiei Transporturi în cadrul CGMB.

Potrivit ultimei declaraţii de avere depusă pe site-ului RATB în ianuarie 2015, Mihail a obținut în anul anterior 60.868 lei din salariu, ceea ce înseamnă peste 5.000 de lei lunar.

La RATB lucrează şi soţia sa, Veronica Mihail, care este economist la Direcția Generală și a obținut 31.790 lei, potrivit aceleiași declarații de avere.

declaratie-avere-interese-adrian-sorin-mihail

Ceilalți membri ai CA al RATB sunt Ionuț Nicolae Cieocoiu, Iuliu Dan Gogescu, Dumitru Catană, Bogdan Alexandru Trifan și Mihai Petcu.

Imagine: Jean-Mihai Pâlșu

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.