Razboi in Libia

 

Franta, Marea Britanie, Canada, Italia si Statele Unite au decis, sambata, sa anihileze fortele lui Muammar Gaddafi, in cea mai mare interventie militara internationala de la razboiul din Irak si in primul conflict armat de dupa al Doilea Razboi Mondial in care este implicata o coalitie occidentala necondusa de SUA. Primul atac a avut loc la ora 16.45 si a apartinut avioanelor franceze, dupa ce presedintele Nicolas Sarkozy a anuntat lumii inceperea razboiului.

 

Zeci de avioane si nave de razboi ale aliatilor au inceput, sambata seara, atacul asupra fortelor militare pro-guvernamentale libiene, in scopul aplicarii rezolutiei ONU 1973, care autorizeaza folosirea „tuturor mijloacelor necesare\” impotriva dictatorului Gaddafi, pentru a opri uciderea civililor din Libia. Atacurile aliatilor reprezinta prima faza a misiunii, aceea de protejare a populatiei in fata ofensivei trupelor lui Gaddafi, care reusisera, in ultimele doua saptamani, sa inabuse revolta fortelor rebele si sa ucida si civili.

Din coalitie fac parte urmatoarele tari: Franta, Statele Unite, Marea Britanie, Canada si Italia. Dar si alte state, precum Spania, Quatar, Olanda, Danemarca, Norvegia si Belgia si-au declarat disponibilitatea de a participa la operatiunea militara al carei scop este inlaturarea lui Muammar Gaddafi de la conducerea Libiei.

Printre statele care s-au opus operatiunii din Libia se numara Rusia, China, Brazilia, India, dar si Germania, insa cancelarul Angela Merkel a declarat ca se ofera sa trimita avioane de recunoastere AWACS in Afganistan, cu scopul de a suplini trupele americane de aici, care ar urma sa fie redirectionate catre operatiunea din Libia.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.