Reacția autorităților la mitingul de protest organizat de UNTRR: propunere de intervenţie

1

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a organizat astăzi, 15 decembrie 2015, un miting de protest în Piața Constituției din București pentru a determina autoritățile să ia urgent măsuri cu privire la situația gravă în care a ajuns sistemul asigurărilor obligatorii RCA din România, în condițiile în care costurile transportatorilor pentru polițele RCA au crescut cu mai mult de 300% în ultimii 2 ani, se arată într-un comunicat al Uniunii.

În timpul protestului, o delegație UNTRR s-a întâlnit cu reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Având în vedere faptul că în urma discuțiilor anterioare purtate cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu s-a ajuns la niciun rezultat, iar emiterea unui act normativ prin Parlament necesitã o perioadă îndelungată, UNTRR a depus o solicitare prin care, în mod excepțional, a cerut emiterea unei Ordonanțe de Guvern cu efecte pentru anul 2016, cu aplicare imediată de la 1 ianuarie, care să limiteze valorile asigurărilor RCA/carte verde la valori normale de maximum 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de mărfuri și persoane care fac transporturi rutiere internaționale, la maximum 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local și la maximum 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme. Aceste valori propuse de către UNTRR sunt oricum de 3 ori mai mari față de cele din anul 2012, când tariful RCA pe 12 luni pentru un autovehicul de transport internațional de mãrfuri sau persoane era de 1200 lei.

Reprezentanții MFP s-au angajat ca cel târziu în cursul zilei de mâine, 16 decembrie 2015, vor analiza și vor reveni cu o propunere despre cum se poate interveni asupra tarifelor RCA pe termen scurt, conform solicitărilor UNTRR.

Consultarea Consiliului Concurenței, condiție necesară afirmatã de reprezentanții MFP, considerăm că este depășită în aceste momente de situația gravă din piața RCA care nu mai este una liberă concurențială, ci o piață blocată, aflată în pragul colapsului.

Așa cum în aceste zile Parlamentul a găsit timpul și resursele financiare necesare pentru a aproba legea pensiilor speciale, UNTRR are convingerea cã membrii Parlamentului României vor reuși sã deblocheze și situația economicã din România, prin limitarea în mod excepțional a tarifului RCA cel puțin pentru perioada 01.01.2016 – 31.12.2016 și prin eliminarea supra-accizei la carburant începând cu 1 ianuarie 2016, astfel încât sã mai poatã exista agenți economici în România care să plătească taxe și impozite din care să fie suportate pensiile speciale.

UNTRR a reiterat faptul cã Statul Român ar trebui sã înțeleagã cã se aflã în competiție cu celelalte state și cã trebuie sã facã tot posibilul sã dea șansa agenților economici din România sã poatã face afaceri mai mari și mai profitabile din care sã poatã plãti taxele și impozitele aferente și sã scadã presiunea pe bugetul de stat.

Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesionalã și patronalã, neguvernamentalã, independentã, apoliticã, fondatã în 1990 pe principii democratice, care promoveazã și apãrã interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare pânã în prezent peste 14.000 membri – operatori care efectueazã transporturi interne și internaționale de marfã și persoane.

1 COMENTARIU

  1. Parerea mea este ca protestul va fi degeaba. Cred ca singura masura pe care domnii guvernanti o vor pricepe va fi cea ciobaneasca. Desi cred ca nu este cea mai indicata. Eu as propune ca toti transportatorii sa se opreasca definitiv cel putin pina la sfirsitul anului. Dupa care sa faca asiguratorii si oamenii politici care-i protejeaza pe transportatori! Pina cind nu se va intelege ca nu noi avem nevoie de ei ci ei traiesc pe spinarile noastre nu se va realiza nimic notabil in aceasta tzara!

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.