Recensamantul traficului, intre 12 aprilie-13 noiembrie

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) incepe, luni, un recensamant al traficului auto, ce se va derula pana pe 13 noiembrie, urmand ca in primul trimestru al anului viitor sa prezinte concluziile.

Scopul recensamantului este identificarea zonelor cel mai intens circulate, precum si analiza componentei traficului de marfa sau de persoane, care circula pe reteaua de drumuri publice. Vor fi inregistrate autovehiculele care circula pe teritoriul Romaniei, indiferent de tara in care sunt inmatriculate. Astfel, traficul rutier va fi inregistrat de 943 de posturi pe drumurile nationale, de 2.202 posturi pe drumurile judetene si de 184 de posturi pe drumurile comunale. „Inregistrarile de trafic se vor desfasura dupa un calendar prestabilit, care va monitoriza fiecare zi din saptamana, in diferite perioade considerate de varf din punct de vedere al traficului. Actiunea are loc la recomandarea Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite si se desfasoara in toate tarile Uniunii Europene“, precizeaza CNADNR intr-un comunicat.

11 categorii de vehicule, inclusiv carute

In cadrul inregistrarilor de circulatie, vehiculele vor fi incadrate in 11 categorii, de la biciclete, motociclete fara atas, microbuze, camioane, tractoare, autobuze si pana la carute. Recensamantul va fi realizat folosind o metoda combinata – manual si automat. Inregistrarea manuala a masinilor, bicicletelor si motocicletelor se efectueaza periodic, o data la cinci ani. Monitorizarea manuala de circulatie se efectueaza in toate posturile de inregistrare, in zece zile pe tot parcursul anului, in fiecare zi din saptamana pentru lunile cu trafic mediu (aprilie, mai, octombrie, noiembrie), o zi cu trafic mediu din luna de varf (miercuri – luna august) si doua zile de weekend cu trafic maxim in luna august. Tot in „luna de foc“ august, se vor desfasura si anchete origine-destinatie.

Colectarea electronica a datelor se face de catre Centrul de Studii Tehnice Rutiere si Informative (CESTRIN), care le va prelucra si organiza statistic. Toate datele vor fi baza alcatuirii modelului national de transport, atat la nivel national, cat si la nivel de dezvoltare regionala. „Cunoasterea caracteristicilor traficului pe reteaua rutiera este absolut necesara pentru fundamentarea si proiectarea investitiilor rutiere si a lucrarilor de intretinere si reparare a drumurilor, fundamentarea masurilor de organizare a circulatiei rutiere si urmarirea dinamicii de evolutie a traficului pe reteaua de drumuri, precum si elaborarea de studii pentru evaluarea calitatii aerului prin estimarea emisiilor din traficul rutier si a impactului asupra mediului“, se mai arata in comunicatul CNADNR.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.