Record la programul ‘Rabla 2010’

Programul ‘Rabla 2010’ a inregistrat un adevarat record in prima saptamana de la relansare: 10.000 de masini au fost predate si s-au eliberat catre Remat-uri 26.800 de vouchere.

Borbely Laszlo, ministrului Mediului, a declarat, la conferinta de presa de vineri, 26 februarie, ca romanii au casat pana acum o treime din masinile predate pe tot parcursul anului trecut. ‘Peste 1.300 de masini zilnic – sau si mai mult, ca nu au fost toate zile lucratoare, deci 2.000 de masini zilnic, adica o treime din masinile care au fost predate tot anul trecut. Iata ce inseamna sa ai un program atractiv, care ii intereseaza pe oameni si a fost comunicat din timp. Altfel, nu veneau 10.000 de oameni intr-o saptamana, daca nu stiau ce sa faca. Eu sunt convins ca va fi un program de succes’, a spus Borbely.

Reamintim ca, fata de anul trecut, Programul “Rabla 2010” accepta trei vouchere, a 3.800 de lei fiecare, pentru achizitia unui automobil nou. Autoritatile spera ca, in acest fel, sa caseze 60.000 de automobile in cadrul programului de anul acesta, inceput joia trecuta. Practic, cel care preda sau cumpara acum o rabla ori un voucher beneficiaza de un discount de 3.800 de lei (aproximativ 900 de euro) din pretul unui automobil nou. Daca are trei, discountul urca la 2.700 de euro, suficient pentru a reduce pretul unei Dacii Logan la 3.200 de euro. Vanzatorii de ‘rable’ isi frecau mainile in urma cu doua saptamani, convinsi ca vor castiga bani frumosi, insa au fost nevoiti sa scada din pret. Daca la inceput cereau chiar si peste 2.000 de lei pentru un voucher, acum preturile au coborat la aproximativ 1.700-1.500 de lei, cedandu-le, in unele cazuri, si pentru 1.200 de lei.

Pentru a participa in cadrul programului, masina trebuie sa fie inscrisa in circulatie in Romania de cel putin trei ani, iar vechimea sa depaseasca zece ani. Totodata, sunt acceptate la casare numai “rablele” aflate in stare de functionare, care nu au lipsa elemente importante din caroserie, doarece se are in vedere curatarea drumurilor de masini care pot pune in pericol siguranta circulatiei, nu eliberarea locurilor de parcare de epave.

Borbely vrea sa extinda programul si la autoritati

Ministrul Mediului a anuntat ca vrea sa extinda programul ‘Rabla’ si la autoritatile si institutiile locale si centrale. Pentru aceasta, el va incerca sa isi convinga colegii din Guvern sa renunte la interdictia legala care exista in acest sens, ce se refera la cumpararea de masini noi in acest mod, nu la posibilitatea de a preda masinile vechi. ‘Am discutat si cu autoritatile locale si centrale – si o spun in premiera – o sa discutam la nivelul Guvernului acest lucru. Eu sper sa ii lamuresc pe colegii mei din Guvern sa faca o exceptie la autoritatile locale si centrale, ca in cazul in care predau aceste masini, sa aiba posibilitatea si autoritatile sa ia masini noi, pentru ca stiti foarte bine ca este o interdictie la nivel de Hotarare de Guvern. Cred ca este benefic, nu impieteaza asupra bugetului si putem stabili unele limite, evident. Deci, putem spune sa nu ia masini de lux, ci pana la o anumita suma, dar, daca au predat trei masini sau sase masini, sa aiba posibilitatea sa achizitioneze una la un pret rezonabil’, a explicat Borbely. In opinia ministrului, institutii precum Politia sau primariile ar trebui sa aiba si ele posibilitatea de a se dota cu masini noi, subliniind ca exista un interes general ca sa dispara masinile uzate.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.