Reducerea cheltuielilor din invatamant ii revolta pe profesori

 

Biroul Executiv al FNS Alma Mater se declara impotriva Ordinului ministrului Daniel Funeriu privind disponibilizarea, de la 1 septembrie, a 400 de angajati din camine, cantine si din bibliotecile universitare, “pentru a raporta “vestita” reducere de 15%”, precum si a eliminarii din Legea salarizarii unice a sporului de doctorat si a celui de-al 13-lea salariu. Profesorii din invatamantul preuniversitar sunt si ei revoltati de sutele de concedieri aplicate de Ministerul Educatiei la inceputul acestei luni.

Universitarii reclama eliminarea sporului de doctorat, care, spun ei, le vor reduce veniturile cu 15%, dar si a celui de-al 13-lea salariu, prin care vor pierde 7%. “Ministerul Educatiei nu a semnat contractele institutionale cu universitatile, nici pana acum, fapt care face ca finantarea invatamantului universitar sa fie nu numai o enigma, dar sa conduca si la imposibilitatea definirii unei strategii de perspectiva a dezvoltarii institutionale. Oare universitatile din top 500 au ajuns acolo datorita unor masuri similare luate de Ministerul Educatiei din respectivele tari?”, se intreaba Anton Hadar, presedintele Alma Mater, intr-un comunicat remis redactiei.

 

Indemn la nerespectarea legii

Liderul sindicatului ce numara circa 40.000 de membri din universitati nu aminteste, insa, despre lipsa de performanta a institutiilor de invatamant superior de stat, care au beneficiat de o autonomie de care au abuzat conducatorii acestora in ultimii 20 de ani. Este binecunoscuta practica profesorilor privilegiati de a preda la mai multe universitati de stat, incasand venituri fabuloase din bani publici si impiedicand ascensiunea cadrelor didactice tinere, care nu pot obtine, din acest motiv, o catedra.

Hadar invoca incalcarea autonomiei si le recomanda Senatelor universitare “sa ignore OM 4711/23.08.2010 referitor la concedierea colegilor nostri”, iar pe ministrul Educatiei il avertizeaza “sa constientizeze ca sta pe un butoi cu pulbere”. Potrivit ordinului ministerial, la nivelul invatamantului superior au fost desfiintate 400 de posturi din randul personalului auxiliar si nedidactic, ocupate de paznici, femei de serviciu si bucatarese.

 

Funeriu promite deblocarea unor posturi de asistenti si lectori

Nemultumirile universitarilor sunt legate si de blocarea posturilor din invatamant, “fapt care conduce la imbatranirea personalului didactic si nedidactic, prin imposibilitatea angajarii de personal tanar si performant”.

Daniel Funeriu a declarat insa, miercuri, dupa sedinta de Guvern, ca Ministerul Educatiei va analiza impreuna cu universitatile din sistemul public necesarul de posturi, existand posibilitatea deblocarii celor de asistenti si de lectori universitari. \”Vom cere de la universitati, in cateva zile, situatiile – vom vedea in ce masura este posibila deblocarea anumitor posturi. Este vorba aici de posturile de intrare in sistem, asistenti, pana la nivel de lectori. Va avea loc o analiza pe acest subiect, iar lista va fi inaintata Executivului, spre aprobare\”, a spus Funeriu.

 

FSLI da in judecata inspectoratele scolare

Cu problema reducerilor de personal auxiliar si nedidactic se confrunta si invatamantul preuniversitar de stat. “Sute de angajati au ramas fara locurile de munca. Printr-un ordin al ministrului Educatiei, transmis pe 24 august, au fost desfiintate, in sase zile, posturile de administratori, fochisti, secretare, soferi, paznici sau documentaristi, angajati ai celor 42 de Case ale Corpului Didactic. La presiunea ordinului, angajatorul (inspectoratele scolare si conducerea scolilor, n.r.) nu a respectat prevederile contractului colectiv de munca unic la nivel national, care prevede o perioada de preaviz de 20 de zile, si nici pe cele ale Codului muncii, prin care concedierea unor angajati se face cu respectarea perioadei de preaviz de minimum 15 zile. In aceste conditii, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant va actiona in instanta angajatorul, pentru nerespectarea prevederilor legislative privind desfiintarea acestor posturi”, precizeaza Simion Hancescu, prim-vicepresedintele.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.