Regulamentul de modificare a Codului frontierelor Schengen, adoptat

Consiliul Uniunii Europene a adoptat în 20 noiembrie regulamentul privind un sistem de intrare/ieşire în statele membre şi regulamentul de modificare a Codului frontierelor Schengen în legătură cu sistemul de intrare/ieşire.

Acest sistem va înregistra informaţii privind intrarea, ieşirea, precum şi refuzul intrării, pentru cetăţenii din ţările terţe care traversează frontierele externe ale spaţiului Schengen, potrivit unui comunicat al instituţiei europene.

Sistemul de intrare/ieşire va contribui la: reducerea timpului necesar pentru verificările la frontieră şi îmbunătăţirea calităţii acestor verificări, prin calcularea automată a şederii autorizate pentru fiecare călător; asigurarea identificării sistematice şi fiabile a persoanelor care depăşesc termenul legal de şedere; consolidarea securităţii interne şi a luptei împotriva terorismului, permiţând autorităţilor de aplicare a legii accesul la istoricul călătoriilor.

“Un control strict al frontierelor noastre externe este esenţial pentru buna funcţionare a spaţiului Schengen. Sistemul de intrare/ieşire va contribui la îmbunătăţirea controalelor la frontierele externe, la o mai bună identificare a persoanelor care depăşesc termenul legal de şedere şi la consolidarea luptei împotriva terorismului”, a declarat Andres Anvelt, ministrul de Interne al Estoniei.

Consiliul UE şi Parlamentul European trebuie acum să semneze regulamentul adoptat. După semnare, textul va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE şi va intra în vigoare 20 de zile mai târziu. Noul sistem ar trebui să fie operaţional până în anul 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.