Restricții ridicate: Fără mască în aer liber! Se poate circula și noaptea

Guvernul a eliminat obligativitatea purtării măștii sanitare în aer liber și carantina de noapte, prin HG nr. 550/2021 adoptată pe 14 mai.

Totodată, agenții economici revin la programul obișnuit, fără restricții. 

Premierul Florin Cîțu a precizat că barurile și cluburile se vor redeschide pe interior de la 1 iunie, „probabil la o capacitate de 50%, dar cu persoane vaccinate”.

„Deocamdată nu vor fi permise petrecerile de noapte”, a mai spus el, arătând că restaurantele şi terasele nu vor putea rămâne deschise toată noaptea. 

Iată precizările premierului Florin Cîțu, la finalul ședinței Guvernului.

„De pe 15 mai, se elimină restricțiile privind portul măștii în spațiile deschise neaglomerate, urmând ca restricția să fie aplicată în târguri, stații, mijloace de transport în comun, la locul de muncă. Se elimină restricțiile privind ciruclația pe timpul nopții a persoanelor. Se stabilește programul restaurantentelor, cafenele în intervalul 05-24.00.

În spații deschise, competițiile sportive – 25 la sută din capacitatea spațiului, doar pentru persoanele vaccinate, pentru care au trecut 10 zile de la completarea schemei de vaccinare, test negativ PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau test antigen negativ nu mai vechi de 24 de ore.

Organizarea spectacolelor de tip drive-in: numai dacă membrii ocupați ai mașinii sunt membri ai aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 4 persoane.

Concerte, festivaluri: permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu 2 metri pătrați pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii, persoanelor vaccinate complet, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare, rezultat negativ pcr nu mai vechi de 72 de ore, antigen nu mai vechi de 24 de ore, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Workshopuri pentru adulți: maxim 50 de persoane în interior, maxim 200 de persoane în exterior.

Spații închise – săli de sport – fără a depăși 50 la sută din capacitate unde incidența cumulată la 14 zile mai mică sau egală cu 3 la 1000 de locuitori, cu suprafață 7 metri pătrați pentru fiecare persoană

Operatori economici – săli de sport: 70% din capacitate, în localitățile în care incidența pe ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, patru metri pătrați pentru fiecare persoană, dar persoanele trebuie să prezinte certificat de vaccinare.

Patroni de sală de fitness cum vor verifica că sunt vaccinate persoanele: să prezinte certificatele de vaccinare.

De la 1 iunie vor fi adoptate şi alte măsuri”.

Raed Arafat: „Persoanele care au trecut prin boală, vor putea participa la spectacole. Dacă prezintă test. Nu mai este valabil aspectul că dacă am fost bolnav, prezint hârtie că am fost bolnav. O să observaţi că am scos această posibilitate şi sunt două posibilităţi: vaccin sau test”.

Iată ce restricții au fost ridicate, potrivit propunerilor din Hotărârea nr. 29/2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), pe baza căreia a fost adoptată HG nr. 550:

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.