ROADPOL: Operațiunea „Centura de siguranță”

Peste 50.000 de persoane au fost găsite fără centura de siguranță în mașină, în timpul celei mai recente operațiuni paneuropene ROADPOL Seat Belt.

Campania concentrată pe acest aspect a fost desfășurată de ROADPOL, timp de o săptămână, în aprilie, cu 18 forțe europene de poliție rutieră efectuând controale rutiere active. Accentul s-a pus, de asemenea, pe sistemele de siguranță pentru copii și pe purtarea căștilor.

Rezultate

În timpul operațiunii „Centura de siguranță”, au fost verificate peste 1.000.000 de vehicule. Un număr de 50.974 de încălcări ale legislației rutiere au fost depistate de polițiști. Acestea pot fi împărțite în două: la persoanele pe locurile din față ale mașinii (48.204) și la cele din spatele mașinii (2.770). O altă modalitate de a privi cifrele sunt adulții (49.388) sau copiii (1.586) care nu folosesc centura de siguranță sau dispozitivele de siguranță.

Secretarul grupului de lucru ROADPOL, Henk P. Jansen, de la Poliția olandeză: „Aceste cifre arată în mod clar cât de importante sunt controlul siguranței rutiere și al centurilor de siguranță, deoarece încă prea mulți șoferi și pasageri nu au fost „închiși”. Centurile de siguranță au două funcții: te asigură că stai în scaunul mașinii astfel încât să nu fii aruncat din mașină, precum și să nu fii dezorientat când mașina lovește apa, de exemplu, Centura de siguranță te împiedică să lovești de volan, tabloul de bord, scaunele din față sau parbrizul, în cazul unei coliziuni. Airbagurile completează această siguranță. Totuși, airbag-urile funcționează optim numai dacă stai pe scaun în caz de coliziune. Deci, da, purtarea centurilor de siguranță este importantă. Centurile de siguranță reduc riscul de rănire mortală cu 37 până la 48%, în funcție de poziția în mașină. Efectul sistemelor de siguranță pentru copii este puțin mai mare, de 50%”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.