Roman SA a ratat un contract uriaș cu MApN

Uzina Roman Brașov a ratat un contract de 128 de milioane de lei cu Ministerul Apărării Naţionale, deoarece nu va reuși să fabrice 173 de autocamioane militare în 11 luni, potrivit cerințelor de la licitaţia lansată în august anul trecut.

MApN va achiziţiona de la Iveco Defence Vehicles autocamioanele 6X6 Iveco DV High Mobility Truck, potrivit unui anunţ de atribuire publicat în SEAP în data de 30 ianuarie. Semnarea contractului se va face după rezolvarea eventualelor contestaţii.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat la audierile din 29 ianuarie de la Parlament – pentru un nou mandat, în Guvernul Dăncilă -, că uzina Roman Braşov a fost luată în calcul la această licitaţie, dar „e o discuţie legată de capacitatea uzinei Roman de a putea să producă aceste camioane”.

„Sunt 173 camioane care s-au cumpărat de la IVECO, pentru că aşa a rezultat în urma licitaţiei. I s-a atribuit contractul în modul cel mai legal. A fost un proiect cu Roman SA. Din câte am înţeles, e o discuţie legată de capacitatea uzinei Roman de a putea să producă aceste camioane. Aceste 173 camioane sunt o infimă parte, noi având un număr de 13.000 de platforme, de camioane pe care urmează să le producem în industria românească”, a precizat ministrul Apărării.

Decizia de a achiziţiona un număr semnificativ de camioane noi pentru transportul trupelor a fost luată în urma accidentului din luna iulie 2017, când un camion militar având la bord 13 militari din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte s-a răsturnat într-o prăpastie în judeţul Argeş, iar trei soldaţi au murit. Primele informaţii indicau o problemă la sistemul de frânare. Accidentul a ridicat din nou problema dotării precare, depăşite fizic şi moral a Armatei Române.

Potrivit anunţului de atribuire 186173/30.01.2018 MApN a acordat contractul pentru achiziţia a 173 de autocamioane de transport capacitate medie ACMD către Iveco Defence Vehicles S.p.A pentru suma de 127.898.519 lei fara TVA. Licitaţia a fost lansată în august 2017 şi valoarea estimată iniţial era de circa 131 de milioane de lei. Criteriile de atribuire au fost preţul ofertei (60%) şi oferta tehnică (40%).

În 2015, MApN a mai achiziţionat de la Iveco Defence Vehicles 29 de camioane militare în urma unei licitaţii (12 autotractoare cu şa pentru tractat semitrailere ATS, 11 autotranscontainere ATC, 6 vehicule cu macare şi troliu pentru recuperare VRE).

MApN a acordat în 2016 fabricii Roman Braşov un contract de 2,4 milioane de euro pentru 23 de camioane miltare. Autovehiculele au tracţiune 6X6 si motoare MAN şi sunt de două tipuri: 11 dintre ele în configuraţia transport container specializat ATCS şi 12 în configuraţia autocamion de transport capacitate medie ACMD.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.