Romania, tara din UE cu cea mai mare rata a mortalitatii din accidente rutiere

Romania este tara din UE cu cea mai mare rata a mortalitatii din accidentele rutiere, raportat la numarul de locuitori, iar drumurile noastre sunt de opt ori mai periculoase decat cele din Suedia, arata un raport al Consiliului European de Siguranta a Transporturilor (ETSC).

Astfel, la o populatie de 21,5 milioane de locuitori, rata este de 130 de persoane decedate/un milion de locuitori. Aproape la fel de rau stau tari precum Grecia (129), Polonia (120) si Bulgaria (118). La polul opus se afla Suedia (39) si Marea Britanie (41).

UE isi propunea, in 2001, sa reduca numarul de morti din accidente rutiere in cele 27 de tari de la 54.400, la 27.000 in 2010. In 2009, aproape 35.000 de oameni si-au pierdut viata in accidentele rutiere din cele 27 de tari membre si numai patru tari au reusit sa atinga tinta de a reduce cu 50% numarul victimelor: Letonia, Spania, Portugalia si Estonia. Romania si Malta au fost singurele tari in care numarul de victime a fost mai mare in 2009, comparativ cu 2001.

Astfel, raportul arata ca, daca in 2001 mureau 2.454 de persoane pe drumurile tarii, anul trecut s-a ajuns la 2.796, echivalentul unei cresteri de 14%. Insa, fata de 2008, s-a inregistrat o scadere de 9%, explicata prin numarul mai mare de controale ale Politiei Rutiere, dar si prin scoaterea din uz a unor masini foarte vechi.

Raportul ETSC mai contine informatii despre numarul de amenzi date pentru depasirea vitezei legale in diverse tari UE, iar in Romania, cu aproape un milion de amenzi date in 2008, raportul este de una la 20 de locuitori. La acest capitol nu exista date de la toate statele, insa trebuie remarcat ca in Olanda si Austria raportul dintre numarul de amenzi date pentru viteza si cel al numarului total de locuitori este aproape de 1:2. La polul opus, in Lituania raportul este de o amenda/100 locuitori.

Consiliul a facut o estimare a numarului total de klometri pe care automobilele dintr-o tara ii parcurg intr-un an si l-a raportat la numarul de decese din accidente. A rezultat un clasament in care Romania este iarasi intr-o pozitie nefasta, reiesind ca, fata de Suedia – cea mai bine pozitionata tara – riscul de a-ti pierde viata intr-un accident de masina e de opt mai mare la noi.

 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.