Rovinieta pentru trei luni, de la 1 august

Incepand cu 1 august, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii va introduce rovinieta cu valabilitate de trei luni, odata cu implementarea sistemului electronic de emitere a acestor documente.

 

Potrivit secretarului de stat in MTI, Eusebiu Pistru, costul noului tip de rovinieta nu a fost inca stabilit. In prezent, soferii pot achizitiona roviniete cu valabilitate de o zi, sapte zile, 30 de zile sau un an, la preturi intre trei euro si 1.210 euro, in functie de tipul autovehiculului. \”In acest moment, proiectul actului normativ privind implementarea sistemului electronic de emitere si control al rovinitei se afla la Parlament si urmeaza ca, de la 1 august, sa introducem si rovinieta de trei luni\”, a anuntat Pistru.

Dupa intrarea in functiune a sistemului electronic, soferii fara documentele care atesta plata rovinietei vor achita Companiei de Drumuri despagubiri intre 28 si 1.210 euro, in functie de tipul vehiculului, precum si amenzi cuprinse intre 250 si 4.500 de lei. Sumele provenite din despagubiri vor fi venituri extra bugetare ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) si reprezinta o suma egala cu tariful pe un an.

Cuantumul amenzilor prevazute in proiectul noului act normativ este urmatorul: intre 250 si 500 de lei pentru autoturisme, intre 750 si 1.200 pentru vehiculele cu masa maxima de 3,5 tone si de pana la 4.500 de lei pentru camioanele cu masa de minim 12 tone si patru axe. CNADNR va urmari esantioane de trafic si va transmite catre personalul ce face verificari, prin intermediul unor terminale mobile, datele de identificare ale vehiculelor de controlat. In acest fel, vor fi oprite in trafic doar vehiculele pentru care exista suspiciunea ca detinatorii nu au achitat acest tarif. Odata cu aplicarea amenzii, soferilor li se va retine certificatul de inmatriculare a vehiculului pana la prezentarea dovezii de achitare a rovinietei.

Proiectul mai prevede injumatatirea cuantumului amenzilor, eliminand posibilitatea de retinere a 25% din cuantumul acestora de catre institutia din care face parte agentul constatator.

CNADNR a selectat la inceputul anului consortiul Novensys Corporation/UTI Systems pentru a livra sistemul, valoarea contractului fiind de 35,96 milioane de lei, fara TVA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.