Salarii majorate pentru șoferii de camion austrieci și lucrătorii germani din logistică

Șoferi de camion din Austria vor avea salarii crescute cu 11%, în următorii 3 ani, în urma negocierilor dintre sindicatul austriac Vida și divizia de transport de marfă din cadrul Camerei de Comerț și Industrie a țării, WKÖ. Și în Germania s-a semnat în cele din urmă, după trei luni de impas și greve de avertisment, un acord pentru lucrătorii din logistică.

Prima dintre majorările planificate pentru cei 50.000 de șoferi de camion din Austria va fi aplicată de la 1 ianuarie și va fi de 4,96%. Pentru anii 2023 și 2024, partenerii sociali au convenit și asupra unei creșteri mai mari de 0,5 puncte la nivelul inflației. Prognoza în acest sens este de 3% pentru 2023 și de 2% pentru anul următor, potrivit ACTU Transport Logistique. „În total, salariile șoferilor de camioane grele ar trebui, așadar, să fie în jur de 11% pe parcursul a trei ani”, a declarat Karl Delfs de la sindicatul Vita.

Stabilizarea pieței

„Avem un acord pe trei ani, care este esențial pentru planificarea internă”, a spus Günther Reder, unul dintre negociatorii WKÖ. Cercurile de afaceri austriece sunt îngrijorate de deficitul de șoferi, agravat de criza de sănătate. Creșterea puternică a salariilor ar trebui să facă posibilă, speră aceștia, stabilizarea pieței și încurajarea vocațiilor în rândul tinerilor.

De asemenea, partenerii sociali au convenit asupra unei schimbări în mediul de lucru, care să permită o mai mare flexibilitate a programului de lucru, „pentru a le permite șoferilor să concilieze mai bine viața privată cu cea profesională? Sperăm astfel să încurajăm tinerii să ia în considerare o carieră în transporturi”, subliniază federația WKÖ.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.