Salariul minim a fost majorat la 1.450 lei

guvern-grindeanuSalariul minim a fost majorat de Guvernul Grindeanu, în ședința de vineri, de la 1.250 de lei la 1.450 de lei lei, începând cu data de 1 februarie 2017.

Totodată, au fost aprobate:

  • majorarea cu 20% a salariului din administraţia locală (instituțiile și autoritățile publice ale administrației locale, mai puțin personalul care ocupă funcții de demnitate publică alese și cel din învățământ și sănătate);
  • majorarea cu 50% a veniturilor actorilor şi a altor categorii de artişti;
  • introducerea transportului gratuit pe calea ferată pentru studenţi;
  • creşterea punctului de pensie la 1.000 lei;
  • creşterea burselor prin majorarea alocării per student de la 83 lei la 201 lei;
  • creşterea pensiei minime de la 400 lei la 520 lei;
  • reducerea impozitului la 1% din cifra de afaceri pentru microîntreprinderile care sunt sub plafonul de 500.000 euro.

La începutul ședinței Guvernului, premierul Sorin Grindeanu a făcut următoarele precizări:

“Domnule ministru al Finanţelor, m-am uitat atent pe ceea ce înseamnă nota de fundamentare şi v-aş ruga, de fiecare dată, aşa cum aţi făcut şi acum, şi am exemple, această balanţă între ceea ce înseamnă cheltuieli şi venituri să fie menţinută – şi, ca exemple pe care le-am extras, eliminarea plafonului CASS pentru cei cu salarii de peste cinci ori salariul mediu, aici avem undeva în jur de 36.000 de beneficiari, veniturile cresc cu 500 de milioane de lei; deci, nu vorbim doar de cheltuieli, care ar acoperi eliminarea CASS-ului pentru venituri din investiţii şi alte activităţi, şi, de asemenea, creşterea salariilor pentru sectorul de cultură, pe care astăzi o adoptăm.

500 de milioane venituri pe partea asta cu plus, cheltuieli cu minus.

De asemenea, în plus, pe venituri de 1,4 miliarde, prin eliminarea plafonului CAS pentru cei, de asemenea, cu salarii de cinci ori mai mari, care ar acoperi creşterea pensiei minime de la 400 la 520 de lei de la 1 martie, transportul gratuit CFR pentru toţi studenţii şi mai mult decât dublarea burselor, de la 83 la 201 lei. 1,4 miliarde cu plus pe venituri; 1,4 miliarde pe aceste măriri.

Creşterea salariului minim, de asemenea, de la 1 februarie, pe care o adoptăm astăzi, de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, înseamnă plus ca venituri de 1 miliard, care ar acoperi 70% din costurile generate de creşterea punctului de pensie de la 1 iulie, la 1.000 de lei.

Sunt lucruri pe care vreau să le gestionaţi atent, astfel încât această balanţă să o avem tot timpul în echilibru, domnule ministru. De asemenea, în perioada următoare vom mai adopta, conform calendarului pe care îl avem, măsuri de acest tip, nu doar noi, ci şi în Parlament, măsuri pe Codul fiscal, astfel încât tot ceea ce ne-am angajat în faţa oamenilor să punem în practică. Mai am să anunţ un singur punct”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.