Salariul minim va fi decontat pentru ucenici și stagiari

elevi-dacia-practica-atelierSalariul minim va fi decontat pentru ucenici și stagiari, dacă Parlamentul va adopta proiectul de lege aprobat în acest sens de Guvern, în scopul sprijinirii firmelor care vor angaja personal necalificat.

Fondurile necesare vor fi cofinanțate prin Programul Operațional Capital Uman (POCU).

“Astfel, angajatorul care încheie un contract de ucenicie beneficiază, la cerere, pe perioada derulării acestuia (între unul și trei ani), de o sumă în cuantum de 1.125 lei/lună (net), echivalentul în lei a 250 euro/lună, din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Finanțarea poate fi făcută din fonduri europene structurale și de investiții – asistența financiară nerambursabilă acordată României, conform legii și cu respectarea condițiilor finanțatorului, și din fonduri publice naționale. Contractele de ucenicie aflate în derulare la data intrării în vigoare a legii, își produc efectele până la expirarea perioadei pentru care au fost încheiate potrivit legislației în vigoare la data încheierii lor”, precizează Executivul.

La începutul ședinței de Guvern, premierul Sorin Grindeanu a declarat că “proiectul de lege a rezultat în urma discuțiilor pe care le-am avut cu investitorii români și străini: anume o adaptare a școlii la cerințele pieței muncii din România. Noi am înțeles această solicitare, de aceea venim cu acest proiect prin care decontăm salariul minim pe economie pentru firmele care încadrează ucenici și stagiari”.

Totodată, Guvernul a decis să acorde angajatorilor câte 1.350 de lei/lună (net), adică echivalentul a 300 euro/lună, pentru a stimula încheierea contracte de stagiu cu absolvenți de învățământ superior.

“Suma se acordă pe perioada derulării contractului de stagiu, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în limita fondurilor alocate. Măsura va putea fi finanțată din fonduri structurale și de investiții și din fondurile publice naționale aprobate în bugetul asigurărilor pentru șomaj. Sumele din bugetul asigurărilor pentru șomaj destinate finanțării acestor măsuri vor fi alocate în limita bugetului aprobat pe 2017 și a estimărilor pe anii următori. Accesarea de fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, se va realiza din Programul Operațional Capital Uman”, se arată în precizările Guvernului după ședința de joi.

Contractele de stagiu aflate în derulare la data intrării în vigoare a legii își produc efectele până la expirarea perioadei pentru care au fost încheiate.

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă și a Legii nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior va fi transmis Parlamentului, spre adoptare – dar nu în procedură de urgență, astfel că va mai dura până când firmele vor putea primi efectiv banii pentru a putea angaja ucenici.

Sumele vor proveni de la bugetul de stat doar la început, urmând să fie decontate din fonduri europene, pe Programul Operațional Capital Uman.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.