Salariului minim diferenţiat, introdus în Codul Muncii

Guvernul Dăncilă a introdus în Codul Muncii, printr-o Ordonanţă de urgenţă (OUG) adoptată în ședința din 9 noiembrie, definiţia de salariu minim diferenţiat.

După publicarea OUG în Monitorul Oficial, Executivul urmează să aprobe o hotărâre în care care să fie menţionate sumele.

Este vorba despre salariul minim de 2.080 de lei, ce va fi introdus de la 1 decembrie a.c. (pentru care angajații vor primi în mână 1.263 lei, iar angajatorii vor suporta cu tot cu impozit 2.127 de lei).

De la 1 ianuarie 2019 va fi introdus salariul minim de 2.350 de lei pentru cei cu studii superioare și pentru cei care au minimum 15 ani vechime în muncă. Salariu net primit de angajat va fi de 1.413 de lei, însă angajatorul va plăti 2.403 lei.

”Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care modifică o serie de acte normative, printre care Codul Muncii – Legea nr. 53/2003, şi Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă. Modificările aduse Codului Muncii vizează crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor şi al vechimii în muncă. Prin hotărâre de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferenţiat pentru anumite categorii de salariaţi: pentru salariaţii care sunt încadraţi pe studii superioare, precum şi pentru cei care au o vechime în muncă peste un anumit nivel”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii.

„De asemenea, prin modificările aduse Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, se oferă posibilitatea persoanelor care au absolvit învățământul primar, aflate în  evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, dar și altor categorii de persoane, de a avea acces la programe de formare prin ucenicie, de nivel 1 (cunoștințe generale și aptitudini de bază). Scopul măsurii este reducerea urgentă a deficitului de forţă de muncă la nivel naţional, dar și îmbunătățirea cunoștințelor, aptitudinilor și competențelor necesare pentru ocuparea unui loc de muncă. Astfel se vor putea înscrie la cursuri și persoane cu studii primare”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.