Săptămâna Europeană a Mobilității

În perioada 16-22 septembrie, la nivel european se derulează Săptămâna Europeană a Mobilității, campania anuală a Comisiei Europene care promovează mobilitatea urbană curată și durabilă. Pe parcursul evenimentului, mii de orașe din peste 40 de țări vor organiza activități care pun în prim-plan mobilitatea cu emisii zero. Acestea includ binecunoscuta zi fără mașini, când drumurile sunt închise traficului motorizat și deschise persoanelor care merg pe jos, cu bicicleta, cu trotineta electrică etc., informează CE.

Comisarul pentru transport, Adina Vălean, a declarat: „Anul acesta reprezintă o mare provocare pentru orașele noastre. Dar pandemia ne-a demonstrat și faptul că oamenii își doresc și se așteaptă ca orașele noastre să devină mai sigure, mai curate și mai accesibile tuturor. În cursul acestei săptămâni și ulterior, orașele noastre partenere din întreaga Europă ne vor demonstra cum ar putea arăta orașele europene mai ecologice și mai digitale.”

În plus, în cooperare cu inițiatorii campaniei, rețeaua europeană a forțelor de poliție rutieră (ROADPOL) organizează o nouă campanie privind siguranța rutieră — Zilele siguranței rutiere ROADPOL. Pe 17 septembrie, forțele naționale de poliție vor înregistra numărul de decese cauzate de accidentele rutiere, cu scopul de a ajunge la zero decese în ziua respectivă.

„Tema din acest an, „mobilitate cu emisii zero pentru toți”, reflectă nu numai obiectivele ambițioase ale Pactului verde european, și anume un continent neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, ci și importanța adesea neglijată a accesibilității la transportul cu emisii zero”, se arată în comunicatul CE. 

La rândul său, Poliția Română transmite, într-un comunicat, următoarele:

În perioada 16-22 septembrie, Rețeaua Europeană a Polițiilor Rutiere – ROADPOL va realiza Proiectul ROADPOL Safety Days, destinat conștientizării de către participanții la traficul rutier, a riscurilor la care se expun dacă nu respectă normele rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.

Proiectul este susținut de Comisia Europeană și își propune concentrarea eforturilor pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora, precum și ca ziua de 17 septembrie 2020 să devină o zi fără persoane decedate din accidente rutiere produse pe drumurile din Europa.

Polițiștii rutieri vor desfășura activități informativ – preventive în trafic, în vederea prevenirii implicării în evenimente rutiere a conducătorilor auto și a celorlalți participanți și vor înmâna conducătorilor auto, în vederea completării ,,Angajamentul meu pentru zilele siguranței ROADPOL”, ce poate fi descărcat și de pe website-ul www.roadpolsafetydays.eu.

Vor fi purtate discuții cu participanții la trafic pentru conștientizarea importanței respectării normelor rutiere, în special cele cu privire la adaptarea vitezei la condițiile de drum, păstrarea distanței între vehicule, conducerea sub influența alcoolului, oboseala la volan, utilizarea telefonului mobil, precum şi portul centurii de siguranță.

_Evenimentul de lansare a proiectului din acest an are loc în Germania, astăzi, 16 septembrie. Evenimentul începe cu o declarație a președintelui ROADPOL, Volker Orben, urmată de o declarație a secretarului de stat pentru afaceri interne și sporturi Renania-Palatinat, doamna Nicole Steingaß._

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.