“Scurgeri” prin firme-fantoma

Comisarii Garzii Financiare au identificat un prejudiciu de 2,13 milioane lei cauzat bugetului de stat de societatea aradeana Sterbynsky Transport Industry, aceasta suma reprezentand TVA si impozit pe profit, informeaza un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), preluat de Agerpres.

In urma unui control inopinat efectuat la sediul social al Sterbynsky Transport Industry din municipiul Arad, comisarii Garzii Financiare au constatat ca societatea are caracteristicile unei firme de tip fantoma, care nu a desfasurat nici o activitate la adresa unde, in realitate, functioneaza un birou de avocatura.

Actiunea de control a fost initiata ca urmare a sesizarii Inspectoratului de Politie al judetului Arad – Serviciul de Investigare al Fraudelor, conform careia societatea in cauza a livrat in judetele Arad, Arges si Tulcea, in cursul anului 2009, importante cantitati de cereale fara a inregistra in contabilitate veniturile realizate si nedepunand la organul fiscal teritorial nici un decont de TVA.

In opinia organelor de control, firma Sterbynsky Transport Industry a fost constituita si folosita cu scopul de a acumula datorii catre bugetul de stat, fiind insolvabila si fara a avea inregistrate si declarate active urmaribile, opinie sustinuta de faptul ca nu s-au depus la organul fiscal teritorial a declaratiilor de impozite si taxe, coroborat cu absenta unui sediu social real si a unei persoane de contact (administrator sau imputernicit dupa caz), precum si oricaror alte documente justificative si contabile care sa ateste activitatea desfasurata. Mai mult au fost acoperite achizitiile efectuate de celelalte persoane juridice, oferind prin intocmirea facturilor de vanzare, posibilitatea de deducere a TVA de catre acestia.

Referitor la tranzactiile efectuate de societatea Sterbynsky Transport Industry, din verificarile efectuate la societatile comerciale beneficiare situate pe raza judetului Arad, a rezultat ca intre aceasta si firma Bermo Logistic, tot din Arad, in cursul trimestrului II 2009, s-au derulat relatii comerciale fara insa a se incheia in acest sens un contract sau dupa caz o comanda scrisa.

Bermo Logistic a inregistrat in evidenta contabila patru facturi emise de Sterbynsky Transport Industry, in intervalul 14 mai 2009 – 4 iunie 2009, in valoare totala de 193.970 lei. Aceste facturi au fost inregistrate in evidenta contabila in conditiile in care la rubrica “Denumirea produselor sau a serviciilor“ era inscrisa doar denumirea generica “Materiale de constructii“, pentru care s-au facut plati in numerar, cu incalcarea prevederilor O.G. nr. 15/1996 cu modificarile si completarile ulterioare.
In cazul firmei Solo – Biadin, cu sediul social declarat in Santana, judetul Arad, din controlul efectuat s-a constatat ca, aferent perioadei 3 iunie 2009 – 30 septembrie 2009, s-au achizitionat de la Sterbynsky Transport Industry, in baza a 32 de contracte de vanzare-cumparare, corespunzator unui numar de 52 de facturi, cantitati semnificative de cereale (porumb, grau, rapita, floarea soarelui) in valoare totala (inclusiv TVA) de 5,02 milioane de lei.

Pe facturile de achizitii in cauza la rubrica “Date privind expeditia“, nu au fost inscrise date privind mijloacele de transport utilizate. Decontarea acestor operatiuni s-a realizat integral prin viramente bancare.

Pentru cerealele receptionate, au fost intocmite ulterior facturi de livrare catre diversi agenti economici, astfel ca firma Solo – Biadin s-a interpus ca o veriga distincta pe filiera comercializarii de cereale, receptionand si ulterior livrand cantitati semnificative de cereale fara a avea un spatiu autorizat in acest sens. A rezultat ca, in relatia desfasurata cu Sterbynsky Transport Industry, achizitiile de cereale receptionate si ulterior livrate au fost efectuate cu incalcarea prevederilor OUG nr.12/2006 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei pe filiera cerealelor si a produselor procesate din cereale.
Tinand cont de legislatia in vigoare, firmei Solo – Biadin i s-a aplicat o amenda contraventionala in suma de 20.000 lei si s-a dispus totodata confiscarea sumei de 5,02 milioane de lei, provenita din vanzarea ulterioara a cerealelor achizitionate de la Sterbynsky Transport Industry.

De asemenea, s-a constatat ca asociatul unic si administratorul societatii verificate mai detine calitatea de asociat si de administrator la un numar de 12 societati comerciale, fiind implicat in infiintarea si cesionarea, in mod repetat, a altor societati comerciale. Prin activitatea desfasurata in calitate de administrator al unor societati comerciale, conform celor constatate ca urmare a unor verificari de specialitate efectuate de comisari din cadrul Garzii Financiare Sectia Arad, acesta a prejudiciat in mod considerabil bugetul de stat motiv pentru care la acea data a fost sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Arad.

In final, comisarii Garzii Financiare Arad au sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Arad pentru a se stabili daca faptele prezentate intrunesc conditiile necesare pentru a fi considerate infractiuni si pentru a stabili persoana, sau dupa caz persoanele vinovate. Cazul a fost inaintat, totodata, organelor de cercetare penala si in vederea stabilirii existentei sau inexistentei elementelor constitutive ale infractiunii de fals intelectual. De asemenea, actul a fost comunicat si organelor de inspectie fiscala din cadrul DGFPJ Arad in vederea stabilirii obligatiilor fiscale datorate in intregime.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.