Se pregătește statul să ofere ajutoare transportatorilor?

Autoritatea Rutieră Română a transmis o solicitare către toate Confederațiile, Patronatele și Asociațiile din domeniul transporturilor rutiere, în legătură cu situația economică produsă de criza coronavirus.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Astfel, asociațiile sunt rugate să transmită centralizat pentru operatorii de transport afiliați următoarele informații:

  • Denumire operator de transport;
  • Codul CAEN;
  • Situația numărului de angajați care vor intra în șomaj tehnic;
  • Criteriile pentru șomajul tehnic;
  • Pierderile raportate la cifra de afaceri în această perioadă.

Solicitarea avea ca termen limită ziua de astăzi 17 martie și în acest context este puțin probabil să avem cifre relevante. Abia începând cu această săptămână începem să simțim cu adevărat efectele crizei, odată cu decizia unor fabrici de a se închide.

Mai mult decât atât, dacă aceste suspendări ale activității se fac pe una sau două săptămâni, impactul asupra activității de transport ar putea fi limitat, fără a necesita concedieri de personal. O perioadă mai lungă de blocaj… Pentru un asemenea scenariu ar fi greu de estimat impactul.

Oricum, principalul risc pe care îl traversează acum sectorul transporturi nu este legat de diminuare volumelor, ci de riscul de neîncasare a facturilor. Ar putea oare statul să facă ceva în acest sens?

Chiar dacă este prematur să vorbim de efectele economice ale coronavirus, este de salutat faptul că statul se implică și oferă aceste semnale/promisiuni privind un eventual ajutor pentru mediul de afaceri. 

Radu Borcescu

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.