Sectorul 6: Prima reabilitare termica prin credit bancar

 

Primarul Cristian Poteras a semnat, joi, prima autorizatie de construire pentru reabilitarea termica a unui bloc, prin credit bancar. Este vorba despre Blocul B 14 din str. Cetatea Histria nr. 9, construit in 1977, cu 4 niveluri, 4 scari si 60 de apartamente. Din cauza vechimii, toate instalatiile sunt uzate si deteriorate, avariile fiind din ce in ce mai frecvente. Din acest motiv, proprietarii au fost de acord in unanimitate ca trebuie sa recurga la reabilitarea termica totala a blocului, de la subsol si pana la terasa.

Dupa ce au intrunit adunarea generala in care si-au exprimat acordul pentru inceperea demersurilor de contractare a unui credit cu ajutorul caruia sa suporte cheltuielile, conf. Ordonantei de Urgenta 69/2010, responsabilii asociatiei au obtinut de la Proiect Bucuresti toata documentatia necesara (certificat tehnic, energetic, estimare costuri etc.). Aceasta a fost depusa la Primarie, pentru obtinerea Certificatului de Urbanism si Autorizatie de Construire. Pasul urmator va fi discutia reprezentantilor asociatiei cu cei ai bancii de la care vor contracta creditul, in conditiile prevazute de lege, pentru 5 ani, in 60 de rate egale si beneficiind de garantia statului. In plus, oamenii nu vor plati dobanzi si comisioane, acestea fiind, de asemenea, suportate prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii.

Primaria Sectorului 6 pune la dispozitia asociatiilor de proprietari doua variante de reabilitare termica a blocurilor: fie achita cota parte de 20% din costuri, autoritatea locala continuand sa le fie alaturi prin sustinerea procentului care ii revine, fie contracteaza un credit cu ajutorul caruia sa achite costurile reabilitarii, conform legii. Prima varianta este de durata mai lunga, din cauza ca bugetul alocat nu este unul atat de mare incat sa acopere anveloparea tuturor blocurilor din sector intr-un timp relativ scurt.

Primarul Poteras da asigurari ca asociatiile de proprietari care au posibilitatea sa se axeze pe cel de-al doilea tip de finantare, prin imprumut bancar, vor beneficia de tot sprijinul Primariei Sectorului 6, cu orice intra in competenta autoritatii locale. „M-a impresionat hotararea acestor oameni si implicarea lor pentru reabilitarea imobilului in care locuiesc. Ii admir pentru ca, desi multi sunt varstnici, cu pensii mici, sunt la zi cu plata facturilor. Sunt convins ca, datorita reabilitarii termice, isi vor imbunatati conditiile de trai si vor plati sume mai mici la intretinere”, ne-a declarat edilul.

OUG 69/2010 privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala prevede, la Art. 9. ca executarea lucrarilor de interventie se finanteaza astfel:

a) din sursele proprii ale beneficiarilor, reprezentand minimum 10% din valoarea de executie a lucrarilor de interventie;

b) din credite bancare, in lei, cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata, contractate de beneficiari si garantate in procent de 100% de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii SA – IFN, in numele si in contul statului, reprezentand maximum 90% din valoarea de executie a lucrarilor de interventie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.