Sevil Shhaideh este propunerea lui Dragnea pentru funcția de prim-ministru

sevil-shhaidehSevil Shhaideh este propunerea PSD și ALDE pentru funcția de prim-ministru, ea fiind una din oamenii apropiați lui Liviu Dragnea, care a lăsat-o în locul lui ministru al Dezvoltării, după ce acesta a demisionat din Guvernul Ponta în urma condamnării penale la prima instanță.

Căsătorită cu un sirian, Akran, care lucrează la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, Sedil Shhaideh este, ca și soțul său, de religie musulmană, ea fiind de etnie turco-tătară. Când a fost numită ministru al Dezvoltării, ea a jurat pe Coran.

Liviu Dragnea a declarat astăzi la prânz, după consultările cu președintele Klaus Iohannis, că “deocamdată” nu poate solicita această funcție pentru sine, deoarece nu vrea să “forțeze “vreo lege.

“PSD a câștigat alegerile și conform cutumelor (…) aveam dreptul legitim să solicit pentru mine funcția de prim-ministru în Guvernul României. În același timp, am ținut cont de două lucruri: de afirmațiile repetate ale președintelui României și, în plan principal, nu secundar, de o lege în vigoare. Pentru mine legea nu reprezintă o chestiune secundară și nu vreau ca vreun mandat pe care l-aș fi putut începe eu să fie prin forțarea unei legi în vigoare. O condamnare nedreaptă și o lege profund neconstituțională nu mi-au dat posibilitatea să solicit această demnitate pentru mine, deocamdată, dar în același timp nici nu pot să arunc de pe umeri o responsabilitate uriașă dată de un vot popular masiv, o răspundere care e a mea în primul rând”, a afirmat Dragnea, la Palatul Cotroceni.

Subalterna lui Nicușor Constantinescu, apoi a lui Dragnea

Despre Sevil Shhaideh, liderul PSD a precizat că a colaborat “ani de zile” cu ea. Aceasta a lucrat peste 20 de ani la Consiliul Județean (CJ) Constanța, inclusiv în subordinea lui Nicușor Constantinescu. Astfel, Sevil Shhaideh a fost în perioada 1993-2007 şefa Direcţiei Sisteme Informatice iar din 2007 până în 2012, şefa Direcţiei Proiecte din cadrul cJ.

În 2012, Shhaideh a devenit subalterna lui Liviu Dragnea la Ministerul Dezvoltării, fiind numită secretar de stat. După 3 ani, în 20 mai 2015, Dragnea a demisionat iar în locul lui a lăsat-o pe Shhaideh ministru. Președintele Klaus Iohannis este cel care a semnat decretul, iar acum Dragnea mizează pe faptul că șeful statului “o cunoaște”.

“Am venit cu o soluție care sper să fie acceptată, să fie desemnată pentru a putea forma rapid un Guvern în așa fel încât până la 15 ianuarie să adoptăm bugetul, cel mai târziu. Această propunere este (…) Sevil Shhaideh, a fost ministrul Dezvoltării, a lucrat cu mine ani de zile, nu numai în Ministerul Dezvoltării, dar din poziția mea de viceprim-ministru am lucrat împreună la toate dosarele guvernamentale și cunoaște activitatea din toate ministerele. Este un om în care eu am încredere totală, iar prin această propunere din partea mea e și un mesaj puternic pe care îl transmit tuturor cetățenilor României că îmi asum întreaga responsabilitate pentru activitatea guvernamentală și pentru punerea în aplicare a acestui program de guvernare”, a arătat președintele PSD.

Dragnea: Responsabilul politic voi fi eu

Liviu Dragnea a precizat că dacă Sevil Shhaideh va fi desemnată prim-ministru, el va fi responsabilul politic.

“Responsabilitatea politică e în primul rând la mine și nu am de gând să o las. Nici primul-ministru, nici miniștrii care vor fi în Guvern nu vor merge acolo să lucreze pentru imagine personală, pentru și prin scandal, nu vor merge acolo ca să dea bine la presă, ci ca să crească România. Din acest motiv va fi o monitorizare și o implicare efectivă atât de la partid, cât și de la Parlament, indiferent ce poziție voi avea eu pentru că oameni au votat PSD într-o proporție foarte mare și un program ALDE într-o proporție mai mică”, a susținut el.

“A trebuit să țin cont de dorința de a face o propunere de prim-ministru care să-mi dea garanția că îndeplinește câteva condiții. Nu merge acolo pentru a-și construi un proiect personal, pentru a face acțiuni pentru presă. Să-mi dea garanția că e un om care muncește, care știe, care are determinare, care are capacitate de muncă și de înțelegere, un om în care eu să am încredere totală și care să-mi dea posibilitatea ca eu să-mi asum în continuare răspunderea pe acțiunile guvernamentale care să urmeze în detaliu programul nostru de guvernare”, a adăugat Liviu Dragnea.

El a mai spus că Guvernul “nu am făcut un concurs de vedete, nu va fi un Guvern de vedete, va fi un Guvern de oameni care merg la treabă să muncească pentru români”.

“(…) Guvernul va avea un drum foarte bine stabilit. Nu trebuie să inventeze lucruri, nu trebuie să-și imagineze acum programe de guvernare, nu trebuie să găsească soluții în câteva zile. Este un program foarte bine articulat pe care trebuie să-l ducă la îndeplinire”, a conchis Dragnea.

Plătită regește de EximBank

Sevil Shhaideh a câștigat anul trecut, potrivit declarației de avere, peste 300.000 de lei, din care 56.364 de lei din salariul de ministru la Dezvoltare, iar 247.800 de lei de la EximBank, unde a deținut  calitatea de membru al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (CIFGA).

Soțul ei, Akram Shhaideh, a obţinut din salariul asigurat de CJ Constanța 46.149 de lei, iar 826 lei în calitate de consilier în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ca subaltern al ministrului Daniel Constantin, copreședintele ALDE alături de Călin Popescu Tăriceanu.

În declaraţia de avere depusă în anul 2015, Sevil Shhaideh a menţionat şi un împrumut de 20.000 de euro acordat de către soţul său, Akram Shhaideh, lui Bachir Chhide, şi rambursat în septembrie 2014.

Soții Shhaideh au un credit de 60.000 de lei, contractat în anul 2012 şi scadent în 2017.

Sevil Shhaideh deține împreună cu soțul un apartament de 47 mp, cumpărat în 1994, şi mai multe conturi deschise în 2007 şi 2011, în sumă totală de aproximativ 500.000 de lei.

Sursă foto: Nașul TV 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.