Simplificarea colectării taxelor de drum, costuri și probleme mai mici

1

Diferențele dintre legislația națională privind colectarea taxelor rutiere pe drumurile europene complică operațiunile transportatorilor. O soluție este în curs de a simplifica semnificativ colectarea taxelor rutiere în toată Europa, se subliniază într-un comunicat de presă al Eurowag.

Mărfurile transportate cu camioane traversează adesea mai multe țări europene în drum spre clienți. Cu toate acestea, fiecare țară are propriile reglementări pentru colectarea taxelor rutiere, care stipulează vehiculelor și drumurilor care se aplică taxa de trecere. Acest lucru, combinat cu diferite sisteme și tehnologii (de obicei cu microunde sau prin satelit) și diferite metode de calcul și plată a taxei rutiere, creează zeci de soluții diferite de taxare pentru camioane oferite de diferiți operatori.

De aceea, camioanele transportă adesea mai multe unități la bord (OBU) în spatele parbrizului pentru a ține evidența kilometrajului și a calculului corespunzător al taxei. Prin urmare, transportatorii vor primi mai multe facturi de taxare pentru camioanele lor, ceea ce complică calculele costurilor pentru transportul rutier de mărfuri. O altă complicație apare adesea atunci când șoferul uită să pornească OBU corespunzător la frontieră.

EETS – un sistem unic de taxare la nivel european

UE a răspuns la neconcordanța sistemelor de taxare pe drumurile europene prin adoptarea Directivei Europene privind Serviciile Electronice de Taxare (EETS) în 2004. Se presupune că EETS asigură interoperabilitatea sistemelor de taxare în Europa, ceea ce înseamnă că un camion ar avea nevoie de un singur OBU pentru întreaga călătorie de-a lungul mai multor țări. „Colectarea taxelor în cadrul EETS va face viața mult mai ușoară pentru transportatori. În loc să instaleze un OBU și să trateze separat plățile pentru fiecare țară din UE, aceștia vor semna un contract de abonament cu un furnizor de servicii care va furniza un singur OBU pentru toată Europa și va facilita plățile către toți operatorii de sistem de taxare relevanți. Transportatorul va primi o singură factură pentru întreaga călătorie, indiferent de rută”, spune Christoph von Krockow, general manager Toll Business Unit, Eurowag.

Introducerea EETS în operațiunile zilnice ale transportatorilor va avea ca rezultat un flux de trafic mai lin, cu mai puține întârzieri la frontiere și va permite șoferilor să evite complet penalitățile pentru conducerea fără un OBU activ. Furnizorii de servicii de taxare EETS vor putea, de asemenea, să integreze alte caracteristici utile în OBU-urile lor. Sistemul EVA al Eurowag nu va gestiona doar plățile de taxare, ci poate reduce și costurile flotei de transport, poate îmbunătăți lanțul de aprovizionare și îmbunătăți siguranța. Într-adevăr, soluțiile noastre de gestionare a flotelor monitorizează întreaga flotă în timp real, reduc costurile cu carburantul, planifică rute optime cu navigația camionului sau monitorizează programul șoferilor, întreținerea preventivă și comportamentul șoferului.

EETS vine – Europa de Vest este gata

Majoritatea țărilor din vestul Europei sunt pregătite pentru interoperabilitatea sistemului de taxare electronic. Țările din est au implementat și EETS, Bulgaria fiind pregătită, iar Ungaria urmând să se alăture în curând clubului. În Republica Cehă, plățile de taxare bazate pe EETS în cadrul contractelor cu furnizorii de servicii de taxare vor fi posibile probabil anul viitor.

Un sistem funcțional de colectare a taxelor la nivel european poate avea alte avantaje în viitor. Acestea includ o introducere mai ușoară a taxei pe drumurile suplimentare, precum și stabilirea unor tarife diferite pentru diferite momente ale zilei, pentru a îmbunătăți fluxurile de trafic și a optimiza transportul camioanelor în întreaga Europă. 

Despre EUROWAG

Cu o istorie de 25 de ani de inovație, EUROWAG este furnizorul de soluții integrate de mobilitate cu dezvoltarea cea mai rapidă din Europa. Obiectivul EUROWAG este de a simplifica viața operatorilor de transport rutier comercial și de a le oferi soluții accesibile pentru nevoile lor de afaceri. Indiferent dacă este vorba de carburant, plăți de taxe, rambursarea impozitelor, gestionarea flotei, servicii financiare sau sfaturi simple

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.