Sindicalisti romani, la euro-mitingul de la Bruxelles

 

Aproximativ 400 de sindicalisti din Romania, dintre care 225 de reprezentanti ai Confederatiei Nationale Sindicale \”Cartel ALFA\” si restul de la CNSLR Fratia – au participat, miercuri, la o megademonstratie de la Bruxelles a sindicatelor europene, la care au fost prezente circa 100.000 de persoane, care au manifestat impotriva masurilor de austeritate excesive luate in state din Uniunea Europeana.

Manifestatia sindicala europeana organizata de Confederatia Europeana a Sindicatelor (ETUC – CES), a carei membra este si CNS \”Cartel Alfa\”, s-a desfasurat pe un traseu ce a cuprins sediile Comisiei Europene si Parlamentului European de la Bruxelles. Demonstratia de la Bruxelles atrage atentia celor in drept asupra faptului ca actuala criza economica este efectul politicilor financiare duse de banci si de mediile financiare, care trebuie sa suporte in principal si costurile crizei, care nu trebuie aruncate doar pe umerii lucratorilor simpli. Manifestatia vine ca urmare a unei hotarari a Comitetului Executiv al CES, in semn de protest impotriva masurilor de austeritate adoptate de tarile europene, printre care si Romania, si cere forurilor responsabile sa se concentreze pe identificarea si aplicarea acelor masuri care sa puna in centrul politicilor economice diminuarea somajului, cresterea calitatii fortei de munca si cresterea economica.

Sindicalistii din CES cer aplicarea unei taxe pe tranzactiile financiare, dezvoltarea politicilor industriale care produc emisii reduse de carbon, precum si o mai buna si transparenta coordonare a pietelor financiare, masuri urgente care sa previna dumpingul social in Europa. Miscarea sindicala europeana respinge reducerile salariilor si pensiilor, se opune insecuritatii si somajului, in special in randul tinerilor, si solicita aplicarea unor masuri imediate care sa combata saracia. \”Criza financiara a adus Europa in cea mai grava situatie din 1930 incoace. In prezent, in Europa sunt 23 de milioane de someri, iar tensiunile sociale sunt in crestere pe intreg continentul. Guvernele europene au combatut criza economica prin masuri de austeritate, care au provocat o crestere fara precedent a somajului si saracirea lucratorilor. Cresterea economica asteptata intarzie sa apara, iar efectele crizei sunt suportate doar de marea masa a lucratorilor\”, acuza sindicalistii.

Confederatia Europeana a Sindicatelor considera ca este nevoie de o Europa sociala, \”ca solidaritatea intre cetatenii Europei este necesara acum, mai mult ca niciodata, mai ales fata de tineri, pensionari si femei\”. “Speram ca toata clasa politica europeana – si ne asteptam mai putin la clasa politica din Romania – sa aiba o reactie pozitiva la acest strigat de disperare legat de incercarea de transfer a intregului cost al crizei catre marea majoritate a cetatenilor”, a declarat Bogdan Hossu, presedintele Cartel ALFA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.