Sindicalistii vor tuna si fulgera in Piata Victoriei dupa modelul AC/DC din Piata Constitutiei

Confederatiile sindicale anunta pentru miercuri, intre orele 11:00-13:00, un megamiting in Piata Victoriei, unde se asteapta sa vina peste 60.000 de oameni – din care 1.500 de mineri -, la fel de multi ca publicul prezent duminica trecuta la concertul AC/DC din Piata Constitutiei.

Autoritatile spun, insa, ca se asteapta la maxim 40.000 de protestatari, motiv pentru care au mobilizat circa 1.000 de efective ale fortelor de ordine, dintre care 700 de jandarmi si 50 de politisti de ordine publica si comunitari pentru asigurarea ordinii publice la eveniment, iar 250 de politisti rutieri pentru pastrarea unui trafic corespunzator. \”Avand in vedere amploarea acestei actiuni de protest – la care se estimeaza prezenta a peste 40.000 de sindicalisti – Politia Locala a Municipiului Bucuresti va participa in sprijinul Jandarmeriei Romane si a Politiei Romane pentru asigurarea ordinii publice\”, se arata intr-un comunicat al PLMB.

Un dispozitiv format din 130 de agenti locali – de ordine publica si de circulatie – va fi dispus in zona centrala a Bucurestiului, cu scopul de a asigura afluirea si defluirea, in ordine, a manifestantilor si a celor 400 de autocare cu care sindicalistii vor sosi in Capitala.

 

Minerii vin si ei la Bucuresti

In ciuda faptului ca liderii confederatiilor sindicale au anuntat ca vor participa la miting si mineri din Valea Jiului, Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, a declarat ca acestea reprezinta doar \”niste speculatii care vor sa agite spiritele in legatura cu locul si rolul mitingului\”. \”Si asa au o situatie grea (minerii – n. red), pentru ca mineritul se afla in dificultate. S-au pierdut multe locuri de munca. Muncesc in conditii grele si cu salarii care nu acopera efortul si conditiile lor de viata\”, a spus Ion Iliescu.

Intrebat daca Romania are nevoie de inca o mineriada, Iliescu a precizat ca nu ii place aceasta \”formula\”. \”Vedeti, mie nici nu-mi place aceasta formula, ca si cum minerii ar fi adus violenta in viata politica romaneasca, ceea ce este un fals. Amintiti-va anul \’90: minerii n-au fost nici in 12 ianuarie, nici pe 28 ianuarie, cand s-a aruncat cu sticle incendiare asupra cladirii Guvernului. Minerii n-au fost pe 18 februarie, cand a fost devastata cladirea Guvernului, minerii n-au fost la ocuparea samavolnica a Pietei Universitatii si mentinerea unui punct de incitare permanenta la violenta. Minerii n-au fost pe 13 iunie. Ei au fost efectul, nu cauza violentelor din iunie 1990. Este si aceasta o falsificare a istoriei si proiectarea unei realitati care nu a existat\”, a sustinut fostul presedinte al Romaniei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.