Sindicalistul Petcu, 7 ani de închisoare cu executare, pentru mită

Fostul lider al Federatiei Sanitas, Marius Petcu, a fost condamnat, joi, de magistratii Tribunalului Bucuresti, la 7 ani de inchisoare cu executare, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita in forma continuata. Totodata, el trebuie sa ii plateasca denuntatorului suma de 1.400.000 lei si sa achite statului cheltuieli de judecata de 15.000 lei. In plus, instanta i-a interzis sindicalistului exercitarea unor drepturi civile pe o perioada de 10 ani, dupa executarea pedepsei.

Este unul dintre putinele cazuri ale Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) solutionate rapid in justitie. Astfel, Marius Petcu a fost trimis in judecata la 21 aprilie 2011, in stare de arest preventiv, pentru luare de mita, in forma continuata.

In rechizitoriu, procurorii DNA au retinut ca, in perioada septembrie 2009 – martie 2011, in calitate de presedinte al Federatiei Sanitas Romania, Petcu a primit de la administratorul unei societati comerciale, denuntator in cauza, sume de bani totalizand aproximativ 1.400.000 lei, in schimbul atribuirii catre acea societate a unui contract de executie lucrari.

“Banii au fost primiti in mod repetat, cate 87.400 lei lunar, o rata reprezentand aproximativ 20% din valoarea fiecarei situatii de lucrari decontate in cadrul contractului care avea ca obiect construirea ‘Centrului de educatie, perfectionare si recreere – Snagov’. Pretul negociat al contractului era de 9.234.570 lei, fara TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 lei, fara TVA”, arata DNA.

De asemenea, in 1 februarie 2011, Marius Petcu a primit, prin intermediar, de la aceeasi persoana denuntatoare, posesia unui imobil situat in statiunea Predeal, in valoare de circa 535.000 lei.

“Scopul primirii acestui imobil a fost acela de a compensa unele transe din mita neplatite inca, cele aferente lunilor urmatoare, sau de a facilita obtinerea de catre aceeasi firma a unei lucrari viitoare”, sustin procurorii.

In 24 martie, Marius Petcu a fost prins in flagrant de procurorii anticoruptie dupa ce a primit cu titlu de mita de la reprezentantul firmei beneficiare a contractului suma de 40.000 de euro reprezentand transele aferente lunilor ianuarie si februarie, insa o zi mai tarziu Curtea de Apel Bucuresti a respins propunerea procurorilor de arestare preventiva pentru 29 de zile a inculpatului.

Ulterior, la 31 martie 2011, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul DNA si a dispus arestarea preventiva a lui Petcu.

In 20 iunie, el a fost eliberat din arest, in urma deciziei Curtii de Apel Bucuresti, iar procesul a continuat cu Petcu in libertate. Dupa aproape 6 luni, Tribunalul a dat verdictul: 7 ani de inchisoare cu executare. Decizia nu este insa definitive, ea putand fi atacata cu apel.

Condamnarile definitive, in crestere

Anul acesta, peste 200 de persoane trimise in judecata de procurorii anticoruptie au fost condamnate definitiv, fata de aproximativ 130 in 2010, a anuntat, joi, purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan. Trei dintre aceste persoane sunt fosti sau actuali parlamentari.

Oficialul DNA a apreciat ca activitatea instantelor romanesti “merge mai bine” in 2011, insa a criticat faptul ca bunul mers al justitiei, constatat in majoritatea cazurilor, nu este o regula si in procesele care vizeaza demnitari importanti, “in procesele cu vizibilitate, asupra carora sunt atintite privirile tuturor”.

Cele mai importante dosare de mare coruptie se afla de 5-6 ani pe rolul instantelor din Romania, printre cele cu vechime numarandu-se cel in care Nicolae Mischie, fostul presedinte PSD al Consiliului Judetean Gorj, este acuzat de luare de mita. Dosarul se judeca de aproape sase ani si jumatate. In alt dosar este vizat fostul premier Adrian Nastase, sentinta fiind amanata, marti, pentru data de 17 decembrie. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.