Sindicatele au semnat un acord cu administrația CFR SA

negocieri cucSindicatele au semnat miercuri seară acordul cu administrația CFR SA pe care îl refuzaseră cu o zi înainte, până la încheierea Contractului Colectiv de muncă (CCM), precizează CFR SA și Ministerul Transporturilor.

Astfel, după o zi cu grevă spontană la 7 regionale, în care peste 150 de trenuri au fost blocate în gări, lucrurile reintră în normal iar păgubiți rămân călătorii lăsați de izbeliște prin gări.

“Administrația CFR SA și sindicatele feroviare au semnat miercuri un acord care asigură cadrul normal și legal de funcționare a companiei, până la semnarea Contractului Colectiv de Muncă 2017/2018, și păstrarea drepturilor esențiale pentru salariați precum sporurile, plata orelor festive, acordarea bonurilor de masă și a ajutoarelor sociale, se arată într-un comunicat al CFR SA.

Liderul Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari, Gabriel Rodrigo Maxim, a estimat că noul contract colectiv de muncă ar putea fi semnat “după 5 aprilie”.

“A venit ministrul (ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc n.r) și la negocierile de la CFR Infrastructură și la negocierile de la CFR Călători. Suntem încă la negocieri, dar ministrul a plecat. Domnul ministru a promis că face tot ce ține de dânsul pentru a aproba bugetele de venituri și cheltuieli cât de repede permite legea, cât mai repede posibil, astfel încât să negociem contractele colective de muncă și să le semnăm și să le înregistrăm ulterior. (…) Noi, ca Federație, trimitem în teritoriu mandate prin care le solicităm membrilor de sindicat să ne împuternicească să semnăm un acord pentru perioada până se aprobă bugetele de venituri și cheltuieli”, a spus Rodrigo Maxim.

Despre un alt posibil protest spontan al angajaților CFR Călători, acesta a precizat că federația își va informa membrii despre rezultatul negocierilor, dar decizia legată de ceea ce vor face în continuare le aparține.

Iată și precizările MT:

“În această după-amiază, 22 martie 2017, la sediile CFR S.A. și CFR Călători au avut loc noi runde de negocieri pentru încheierea de acorduri sau acte adiționale la Contractele Colective de Muncă. Au fost analizate şi discutate soluţii pentru revendicările şi problemele salariaților.

După ședința de Guvern, Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a mers personal să se asigure că cele două părți – administrațiile și organizațiile sindicale – pot ajunge la o înțelegere.

Companiile feroviare au parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federațiile sindicale reprezentative (semnatare ale contractelor colective de muncă) şi au respectat termenele legale pentru elaborarea şi promovarea bugetelor pentru acest an.

cuc sindicate

În bugetele CFR S.A. și CFR Călători sunt prevăzute creșteri salariale. Bugetele vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern. În prezent, proiectele se află pe circuitul de avizare.

Liderii sindicali au informat conducerea ministerului cu privire la faptul că oprirea spontană a lucrului a fost organizată în mediul online de către salariați.

“Am  avut în vedere mărirea anvelopei salariale pentru angajații feroviari. Se pare că mesajul aceasta nu a ajuns în teritoriu. Ca lideri de sindicat, spuneți că nu susțineți acest protest spontan. Cu toate acestea,  fac apel și la dumneavoastră, să vă asigurați că informația despre creșterea salarială va ajunge la oameni”, a declarat Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.   

cuc sindicate 2

Ministrul Transporturilor a avut mai multe întâlniri cu administrațiile feroviare și reprezentanții federațiilor sindicale, inclusiv ieri seară, 21 martie 2017. În cursul acestei dimineți a discutat în ședința operativă, despre oprirea lucrului spontan cu directorii celor două companii. De asemenea, a participat și la teleconferința organizată de CFR Infrastructură cu toate regionalele feroviare din țară.

Menționăm că Ministerul Transporturilor este în permanent dialog cu membrii federațiilor sindicale din toate domeniile pe care le gestionează”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.