Sistemul e-Transport opțional de la 1 aprilie, încă la faza de proiect

În 4 aprilie, la Ministerul Finanțelor are loc o ședință extraordinară a Comisiei de dialog social, pentru analizarea proiectului de OUG privind sistemul e-Transport, ce trebuia implementat în mod opțional, de la 1 aprilie, și obligatoriu, de la 1 iulie 2022, pentru bunurile cu risc fiscal ridicat transportate pe căile rutiere. Noua ordonanță ar urma să proroge unele termene din OUG nr. 130/2021 și să restrângă aria de monitorizare a bunurilor transportate.

foto: Jean-Mihai Pîlșu

La ședința extraordinară a Comisiei de dialog social va fi aprobată și minuta ședinței din data de 28 martie a.c.

Lansat în dezbatere publică, acum câteva săptămâni, proiectul noii OUG nu a fost aprobat de Guvern. Drept urmare, nici ordinele pentru aplicarea noii OUG nu au putut fi emise. Este vorba despre Normele de aplicare, ce vor fi stabilite prin ordin comun al Fiscului și al Autorității Vamale Române, în 30 de zile de la intrarea în vigoare a noii OUG, și de ordinul cu bunurile cu risc fiscal ridicat vizate de raportarea în e-Transport, ce va fi emis în 15 zile.

Regula se va aplica atât bunurilor riscante care pleacă din România către străinătate și care intră în țară, dar și celor care tranzitează teritoriul statului nostru și care sunt transportate autohton.

Transporturile de bunuri riscante vor fi identificate printr-un cod unic generat de sistemul e-Transport, cunoscut sub denumirea de cod UIT, care va trebui deținut de transportatorul rutier fie în format tipărit, fie în format electronic, împreună cu documentul ce însoțește transportul bunurilor respective.

Astfel, în e-Transport vor figura datele referitoare la expeditor și beneficiar, denumirea, caracteristicile, cantitățile și contravaloarea bunurilor transportate, locurile de încărcare și descărcare, detalii cu privire la mijlocul de transport folosit și codul UIT. Totodată, e-Transport va fi legat cu alte sisteme informatice existente la nivelul autorităților.

Conform proiectului de OUG, de la 1 iulie 2022, transporturile rutiere de bunuri riscante ar urma să fie interzise în lipsa declarării în e-Transport.

Amenzi

Pentru nedeclararea în noul sistem a bunurilor riscante și declararea de cantități nereale vor fi aplicate amenzi între 10.000 și 50.000 lei, în cazul persoanelor fizice, sau între 20.000 și 100.000 lei, în cazul persoanelor juridice. Șoferii care, dacă sunt opriți pe traseu, vor refuza să prezinte documentele de transport pentru bunurile riscante vor fi amendați cu sume între 5.000 și 10.000 de lei. Amenzile vor fi aplicate de inspectorii ANAF sau de cei ai Autorității Vamale Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.