Sporuri ilegale de 250 de milioane de euro pe an

Circa 235.000 de bugetari din administratia locala au tocat anual 249 de milioane de euro prin sporuri ce li s-au acordat ilegal in perioada 2005–2008. Anuntul a fost facut de presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, intr-o emisiune tv. La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, a afirmat ca 400.000 de angajati din administratia locala au incasat, in perioada 2008-2009, doua milioane de euro drepturi banesti care exced cadrul legal.

A fi bugetar de dovedeste o “meserie” extrem de banoasa, deoarece salariul mic, fluturat demonstrativ de sindicalisti, ascunde, de fapt, sporuri incredibile. In unele cazuri, bonificatiile si sporurile ajung “doar” sa tripleze leafa, dar exista venituri obtinute de directori si sefi de departamente la care ar tanji orice patron cu o afacere cat de cat profitabila.

Declaratia socanta a presedintelui Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, dezvaluie o realitate tinuta ani de zile la secret: sporurile incasate ilegal de 235.000 de angajati din administratia locala totalizeaza 249 milioane euro in 2008.

“Aceste sporuri, date prin contracte colective de munca, dar fara baza legala in plan local, reprezinta la nivelul unui an circa 249 de milioane de euro, iar cei verificati, la care s-a constatat suma asta, sunt 235.000 de persoane. Raportul se refera la 2005-2008, toata actiunea asta s-a facut in 2009. (…) Eu controlez intotdeauna un an in spate, in 2009 am controlat 2008”, a declarat Vacaroiu la o emisiune tv.

Gheorghe Gherghina, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, a confirmat ca, pana la sfarsitul lui 2008, Curtea de Conturi a identificat 235.000 de salariati din autoritatile locale care au luat drepturi pe langa lege.

Spor de refacere după concediul de odihnă

Totodata, el a dezvaluit ca, in perioada 2008-2009, circa 400.000 de angajati au incasat drepturi banesti ce exced cadrul legal, iar suma se ridica la doua milioane de euro. El a adaugat ca, potrivit rapoartelor Curtii, aceste drepturi stabilite pe langa lege, de doua milioane de euro, trebuie recuperate. Oficialul MFP a recunoscut ca, pe medie, suma este “intr-adevar foarte mica”, reiesind in jur de 5 euro pe salariat.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a dat cateva exemple de drepturi banesti in afara legii: sporul pentru imbunatatirea conditiilor de munca, sporul pentru refacerea capacitatilor de munca, sporul pentru refacerea dupa concediul de odihna, indemnizatii de hrana calda, spor de reprezentare si spor de cantina.

Am adauga si noi sporul de fidelitate, care a fost suficient pentru a acoperi reducerea cheltuielilor de personal cu 20% in Primaria Sectorului 4. Concret, dupa ce Guvernul a impus aceasta prevedere in ultimele doua luni ale lui 2009, angajatii primariei au renuntat la acest spor, nemaifiind nevoie, in cazul lor, sa isi ia 4 zile libere fara plata.

Magda SEVERIN 

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.