Stadiul absorbției fondurilor europene la MT

Ministerul Transporturilor depune “toate eforturile” pentru atingerea țintelor privind dezvoltarea infrastructorii de transport cu fonduri europene, se arată într-un comunicat transmis redacției în data de 17 mai.

“Ministerul Transporturilor este responsabil până la această dată de absorbția a aproximativ 820 milioane Euro, pe locul doi după Agricultură ca valoare a fondurilor absorbite de România. Structurile de specialitate ale ministerului implementează o serie de măsuri pentru a aduce și menține ritmul de lucru al antreprenorilor la un nivel ridicat prin întâlniri de lucru constante, vizite regulate în șantierele de lucrări, monitorizări lunare ale graficelor de execuție”, asigură subalternii ministrului Lucian Șova.

În ceea ce privește situația execuției bugetare pe proiecte, la trimestrul I 2018 (cu corecție aplicată) Ministerul Transporturilor a avut ca țintă de absorbție 229.489.487 lei din care a realizat 99,17%, reprezentând 227.575.076 lei.

Cât privește stadiul contractării în cadrul POIM 2014-2020, din totalul în valoare de 6.809.320.366 Euro (UE + Buget de Stat) la acest moment au fost aprobate proiecte în procent de 73,96 % din alocarea UE, din februarie 2017 până în prezent, și contractate în procent de 61,07%, din care Fond de Coeziune 74,74% și Fond European de Dezvoltare Regională în 32,05%. În total au fost aprobate 35 de proiecte în valoare eligibilă de 4.937.369.840 Euro.

Pentru acest an, Ministerul Transporturilor are în plan transmiterea a 7 aplicații noi de finanțare către Comisia Europeană, aferente următoarelor proiectelor majore:

  • ”Modernizare ecluze FAZA 2” (deja transmis CE în luna aprilie 2018)”
  • ”Reabilitare DN 73 Pitești- Brașov”
  • ”Construcție pod peste Dunăre la Brăila”
  • ”Construcție Centura București”
  • ”Construcție autostrada Transilvania – secțiunea Gilău – Nădășelu-Mihăiești”
  • ”Construcție drum de mare viteză Pitești – Craiova”
  • ”Îmbunătățirea serviciilor de transport public de călători cu metroul pe Magistrala 2 Berceni- Pipera”.

“Nu există risc de dezangajare”

“Toate aceste proiecte se află într-un stadiu avansat din punctul de vedere al pregătirii documentațiilor necesare pentru completarea corespunzătoare a aplicației de finanțare, beneficiind constant de asistență tehnică din partea JASPERS. De asemenea, toate proiectele noi aflate în portofoliu vor fi lansate respectând toate prevederile legale din domeniu, inclusiv aspecte legate de aprobările de mediu, calitatea documentației, respectarea procedurilor privind achizițiile publice.

Proiectele noi, împreună cu cele aflate în diferite stadii de implementare, vor asigura țintele de absorbție stabilite pentru anul 2018, astfel încât pentru acest an nu există un risc de dezangajare a fondurilor nerambursabile pentru sectorul de transport.

Responsabilii ministerului cunosc foarte bine problemele existente și fac toate eforturile pentru atingerea țintelor stabilite pentru dezvoltarea infrastructurii de transport folosind finanțarea nerambursabilă disponibilă în cadrul POIM pentru perioada 2014-2020″, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.