Standarde de cost pentru 1 km de autostrada: 3,8 mil. euro la campie si 6,1 mil. euro la munte

 

Pretul de referinta pentru 1 km de autostrada in zona de campie va fi de maxim 3,86 milioane de euro, cel pentru deal – de 5,05 milioane euro, iar cel pentru zona de munte nu va depasi 6,1 milioane de euro, arata standardele de cost elaborate de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI). Lista de preturi a fost publicata pe site-ul institutiei pentru consultare publica, iar in functie de rezultatul dezbaterii costurile ar putea fi modificate.

In contractele aflate in derulare, pretul mediu pe 1 km de autostrada este de aproximativ 5,5 milioane euro pentru Arad-Timisoara, de 6,5 milioane de euro pentru Medgidia-Constanta si de 7 milioane de euro pentru Cernavoda-Medgidia.

Pretul nu include costul pentru lucrari precum constructia de poduri, pasaje, viaducte, tuneluri, noduri rutiere, lucrari de consolidare ale terenului, hidrotehnice, dotari ale drumului (iluminat, panouri antiorbire, parcari), lucrari pentru protectia mediului, monitorizarea si telefonizarea.

La stabilirea standardelor de cost s-au luat in considerare preturile din ianuarie pentru materiale, utilaje si transport, salariu mediu brut pe ramura comunicat de Institutul National de Statistica la nivelul mediei anului 2009 pentru lucrarile de manopera, costuri asupra salariilor pe care le suporta angajatorul si le include in pret, pentru accidente de munca si pentru o distanta de transport a materialelor de 25 de kilometri. Totodata, pentru cheltuielile indirecte si profitul constructorului s-a luat in calcul un procent de 10%, respectiv 5%.

 

Actualizare anuala

Aceste standarde de cost sunt orientative si valabile timp de un an, urmand sa fie actualizate pe baza indicelui preturilor de consum publicat de INS sau in baza lucrarilor de acelasi tip executate ulterior. \”Cresterea costului unitar de referinta datorata, in special, altor conditii decat cele definite in prezentul standard se justifica distinct in documentatia pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investitiei\”, se arata in proiectul MTI.

Pentru modernizarea drumurilor nationale de clasa tehnica III (drumuri secundare cu trafic si viteza reduse), pretul de referinta este de 761.000 euro, iar pentru constructia unuia nou 1,4 milioane de euro. Preturile sunt exprimate fara TVA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.