Starea tehnică a mașinilor, verificată în trafic: 4.935 de amenzi

Polițiștii rutieri și specialiști din cadrul Registrului Auto Român (RAR) au verificat în trafic la nivel național, în perioada 25 – 26 august, starea tehnică a 8.600 de autovehicule și au aplicat 4.935 de amenzi, pentru neregulile constatate.

Astfel, 291 de șoferi au fost sancționați contravențional pentru deficienţe ale instalațiilor de iluminare/semnalizare, 174 pentru deficienţe ale sistemului de rulare (anvelope), 108 pentru neefectuarea în termen a Inspecției Tehnice Periodice și 72 pentru aplicarea de folii neomologate sau a tratamentelor chimice pe parbriz, geamurile laterale sau lunetă, potrivit unui comunicat al IGPR.

Alte 36 de amenzi au fost date pentru utilizarea luminilor de ceață în alte condiții, 17 pentru nereguli la mecanismul de direcție, 9 pentru deficienţe la sistemul de frânare și 474 pentru alte deficiențe tehnice.

Pentru alte abateri de la normele rutiere, 3.578 de șoferi au fost sancționați contravențional și 176, pentru abateri prevăzute de alte acte normative.

Pentru deficienţe periculoase la sistemul de frânare a fost reținut, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 1 permis de conducere, iar pentru deficienţe periculoase la mecanismul de direcţie au fost reținute 13 permise de conducere.

De asemenea, au fost retrase 549 de certificate de înmatriculare, dintre care 511 la mașini înmatriculate în România și 38 – în alte state.

Polițiștii rutieri au dispus, în 26 de cazuri, imobilizarea autovehiculelor respective, întrucât pericolul creat de deficiențele tehnice constatate era major, evitându-se în acest fel producerea unor evenimente rutiere.

În cadrul activităților de control, au fost constatate 54 de infracțiuni dintre care 40 la regimul circulației și 14 de altă natură.

La acțiune au participat 895 de polițiști rutieri, alături de inspectori de la RAR. 

Poliția Română a transmis, în comunicat, câteva exemple de nereguli constatate:

„1. La data de 26 august 2020, polițiști din cadrul Serviciului Rutier Botoșani au depistat în trafic, în localitatea Orășeni-Deal, un bărbat, de 59 de ani, din județul Suceava, care ar fi falsificat anexa la certificatul de înmatriculare prin modificarea datei de expirare a inspecției tehnice periodice.

Acesta ar fi montat autoturismului pe care îl conducea plăcuțe cu numărul de înmatriculare care ar fi aparținut altui autoturism cu aceleași caracteristici (marca, culoare, an de fabricație), iar autoturismul oprit în trafic nu a fost înmatriculat în România, fiind înmatriculat în Bulgaria.

Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare, iar șoferului i-au fost reținute permisul de conducere și certificatul de înmatriculare, autoturismul a fost imobilizat, iar plăcuțele au fost reținute.

2. O femeie, de 55 de ani, din București, a fost depistată, la data 26 august 2020, în timp ce ar fi efectuat transport de persoane în regim de taxi, fără să dețină autorizație taxi valabilă, eliberată de autoritatea de autorizare.

Totodată, a fost constatat și faptul că autovehiculul are tubulatura de evacuare a noxelor neetanșă și prezintă deficiențe la sistemul de iluminare. Persoana în cauză a fost sancționată contravențional și a fost dispusă suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului pentru 6 luni prin reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

3. La data de 26 august 2020, un bărbat a condus un autoturism, pe DN61, în localitatea Găești, avand montate pe roțile din partea din față a autovehiculului anvelope uzate peste limita admisă, parbrizul fisurat, lampa stop frână dreapta nefuncțională și bara de protecție față deteriorată. Acesta a fost sancționat contravențional și a fost dispusă măsura reținerii certificatului de înmatriculare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.