Stocul modern de spații industriale a depășit 5,4 milioane mp în S1

Cu aproape 200.000 mp de spații industriale de clasă A livrate, în prima jumătate a anului 2021, stocul industrial modern din România a depășit 5,4 milioane mp, potrivit celui mai recent raport Avison Young.

Laurențiu Duică și Iuliana Bușcă

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Bucureștiul a atras mai puțin de jumătate din livrări, ceea ce reprezintă o tendință despre care experții Avison Young se așteaptă să continue, datorită apetitului dezvoltatorilor și al chiriașilor de a-și extinde operațiunile în orașele secundare și terțiare, pentru a acoperi mai mult teritoriu în ceea ce privește distribuția.

„Dezvoltatorii industriali au în plan să livreze încă 450.000 mp de spațiu logistic de clasă A până la finalul anului 2021, ceea ce va însemna că 2021 va fi probabil la fel de prolific ca anii precedenți, continuând trendul impresionant de creștere. Această evoluție este în concordanță cu ultimii ani. De exemplu, în 2020, două treimi din livrările de stocuri noi au avut loc în a doua jumătate a anului, iar dezvoltatorii par să continue să rezerve terenuri pentru noi proiecte. Cu toate acestea, suntem mult în urma altor țări din regiune, precum Polonia, Cehia ș.a.”, a declarat Iuliana Bușcă, Head of Industrial Agency în cadrul Avison Young.

Scumpirea recentă a costului materialelor de construcție va genera livrări mai puțin speculative, explică experții Avison Young, deoarece dezvoltatorii nu doresc să investească suplimentar fără a avea certitudinea că investiția va fi recuperată în urma chiriei. Această situație poate duce la amânarea unor planuri de livrare până în 2022. Proiectele programate pentru restul anului 2021 sunt concentrate în continuare în zona Bucureștiului, dar Timișoara va atrage, de asemenea, o pondere importantă.

În prima jumătate a anului 2021, au fost închiriați aproximativ 350.000 mp de spațiu industrial și logistic modern, similar cu prima jumătate a anului 2020, când au fost închiriați aproximativ 340.000 mp., arată raportul Avison Young.

Cererea susținută de activitățile de producție precum și de industria retail a înregistrat o creștere în prima jumătate a anului 2021 – de la 13% în 2020, la 18% în prima jumătate a anului 2021. Conform așteptărilor, cererea din partea sectorului e-commerce a crescut exponențial – de la aproximativ 3% în 2020, la 9% în S1 2021, conform raportului Avison Young.

„În general, observăm un apetit pentru expansiune din partea companiilor chiriașe existente, precum și de la companii internaționale, în special din e-commerce, care doresc să intre pe piața locală pentru a stabili centre de distribuție regionale în România.” a explicat Laurențiu Duică, Senior Vice President în cadrul Avison Young.

Bucureștiul a atras 66% din cerere în prima jumătate a anului 2021, în scădere față de procentul de 72% înregistrat în 2020. Deva, Timișoara și Pitești au atras, de asemenea, o cerere semnificativă.

În ceea ce privește gradul de neocupare, scăderea numărului de proiecte speculative de dezvoltare se traduce prin reducerea decalajului dintre cerere și ofertă, care, împreună cu faptul că dezvoltatorii încearcă să umple clădirile existente, duc la un trend descendent al gradului de neocupare. Per total, gradul de neocupare al stocului industrial din România este de 6,0%, în timp ce în București a ajuns la 7,1%, arată raportul Avison Young.

Experții Avison Young se așteaptă ca stocul logistic modern să continue să se extindă, fiind în continuare mult potențial pentru creștere și, de asemenea, să vadă noi dezvoltatori internaționali intrând pe piața din România în viitorul apropiat. De asemenea, valoarea chiriilor rămâne stabilă, deoarece contextul generat de criza materialelor de construcție contrabalansează presiunea descendentă asupra chiriilor.

De asemenea, experții Avison Young observă că cerințele chiriașilor pentru spațiile industriale și logistice devin din ce în ce mai specifice, orientate spre consumul redus de energie electrică: izolare optimizată, iluminat, stații de încărcare pentru vehicule electrice etc.

Despre Avison Young

Firma Avison Young activează din 2017 în România. Condusă de David Canta, compania și-a construit echipa în țară, ajungând în momentul actual una din cele mai importante firme de consultanță imobiliară de pe piață, oferind o gamă completă de servicii în sectorul imobiliar.

Compania oferă proprietarilor și chiriașilor servicii de consultanță în investiții imobiliare, tranzacții de închiriere, finanțări, evaluări, property și project management pentru toate tipurile de proprietăți.  

Fondată în 1978 în Toronto, Canada, Avison Young este una dintre companiile de consultanță imobiliară cu cele mai rapide ascensiuni la nivel internațional, administrând în momentul de față peste 37 de milioane de metri pătrați. În cadrul companiei activează peste 5.000 de profesioniști ce oferă servicii profesioniste de consultanță imobiliară, în peste 100 de birouri în țări precum Canada, SUA, Germania, Marea Britanie, Polonia sau România.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.