Tăriceanu: La vârsta mea folosesc Uber

“La vârsta mea, folosesc Uber, cumpăr de pe eBay de ceea ce am nevoie și de pe eMag, îmi iau bilete de avion în format electronic, plec în vacanțe prin e-booking”, a spus președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la o dezbatere organizată în 2 noiembrie de Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România (ACDBR) și Academia de Studii Economice (ASE) din București, referitoare la provocările strategice ale distribuției tradiționale de bunuri în economia națională.

Tăriceanu le-a atras, astfel, atenția celor care se ocupă de distribuția națională, că “lumea se schimbă” odată cu evoluțiile tehnologice, iar oamenii de afaceri adevărați caută soluții care depășesc cadrul tradițional.

“Fiți atenți că lucrurile se schimbă, comerțul electronic ia o amploare din ce în ce mai mare, uitați-vă care sunt cotațiile pe bursă ale marilor companii de comerț electronic, uitați-vă la Amazon, cum se dezvoltă atât de rapid și de mult, încât trebuie să vă pună pe gânduri (…) Sunt convins că va mai exista și distribuția tradițională, dar lumea se schimbă extrem de rapid”, a arătat președintele Senatului.

Pe de altă parte, Tăriceanu a spus că sectorul de distribuție și transport a urcat pe locul trei în anul 2016, cu o cifră de afaceri de peste 75 de miliarde de lei, devansând sectoare precum construcțiile, producția sau furnizarea de energie sau intermedierea financiară.

“Sectorul de distribuție și transport a fost în ultimii ani unul dintre cele mai dinamice din economia românească. Dacă în 2008 transporturile și distribuția ocupau locul al șaselea între sectoarele economice, cu o cifră de afaceri de 50 de miliarde de lei, în anul 2016 acest sector a ocupat locul al treilea, cu o cifră de afaceri de peste 75 de miliarde de lei, devansând sectoare precum construcțiile, producția sau furnizarea de energie sau intermedierea financiară. În ceea ce privește distribuția, este nevoie de o conștientizare a funcțiilor pe care această activitate le îndeplinește. Într-o concepție modernă, distribuția nu este doar o simplă intermediere de mărfuri de la producător la consumator ci, pe lângă activitatea de comerț en-angro și en-detail, cuprinde și prestarea de servicii acordate clienților, adică achiziție, depozitare, logistică, transport, marketing, comercializare. Cred că este necesar ca legislația specifică să includă această viziune de a defini activitatea de distribuție”, a precizat Tăriceanu.

Acesta a promis că va susține solicitările asociației referitoare la clarificarea unor acte normative ce se referă la reformularea unor definiții pentru acest domeniu.

“Am luat act împreună cu colaboratorii mei de la Senat de solicitările Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România, ce țin de clarificarea unor acte normative -reformularea unor definiții la modul în care ar trebui să se dezvolte structurile de vânzare pe o suprafață mai mare de 1.000 de metri pătrați, la instituirea unei competiții corecte între diferite categorii de distribuitori și comercianți, precum și la clarificarea unor chestiuni de natură financiar-contabilă. De asemenea, mi se pare deosebit de importantă observația referitoare la lipsa unui Cod CAEN specific, impediment din cauza căruia operatorii economici care dezvoltă act de distribuție nu sunt uneori eligibili pentru a depune proiecte cu finanțare europeană”, a mai spus Tăriceanu.

“Afaceri cu bani știu toți proștii să facă”

În final, șeful Senatului le-a spus studenților de la ASE prezenți la dezbatere să-și folosească atuul cel mai important, “cunoașterea și inteligența”, dacă vor să devină întreprinzători, chiar dacă nu dețin capital, amintind ce i-a spus lui bunicul: “afaceri cu bani știu toți proștii să facă”.

“Spre deosebire de generația mea care a făcut economie privată după ureche, ceea ce nu-mi place (…) eu am făcut parte din generația de întreprinzători care a învățat din mers. Bineînțeles că am făcut și greșeli. (…) Probabil că o parte dintre voi se vor angaja, iar o parte veți deveni întreprinzători. Cei care aveți spirit de întreprinzător o să îmi spuneți că o să fie greu, pentru că nu aveți capital. Bunicul meu, care era om de afaceri, într-o discuție cu el, pe care nu am să o uit, mi-a spus așa: să știi că afaceri cu bani știu toți proștii să facă! Este îndemnul meu pentru cei care vă gândiți la un moment dat să porniți propria afacere: încercați să faceți afaceri și nu trebuie să fie capitalul elementul cheie de descurajare. (…) Nici Steve Jobs nu a avut capital când a plecat la drum, nici Bill Gates – și iată ce imperii colosale au construit, pentru că au fructificat elementul cel mai importat, cunoașterea și inteligența. Este avantajul pe care îl aveți”, a spus Tăriceanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.