Taxa auto, inlocuita cu Cartea Verde

 

Laszlo Borbely, ministrul Mediului, a declarat, marti, ca intentioneaza ca de la jumatatea anului viitor sau inceputul anului 2013 sa elimine taxa de prima inmatriculare, urmand ca autovehiculele sa aiba, ca in alte state, Carte Verde, care sa-i certifice gradul de poluare.

 

‘Am intentia de a introduce, probabil de la jumatatea anului viitor daca e posibil, daca nu, de la 1 ianuarie 2013, o Carte Verde care inseamna, ca si in alte state, ca in fiecare an trebuie sa te duci la RAR si sa verifici fumul, noxele care ies din esapamentul masinii, iar daca nu corespund normelor, nu mai circula pe drumurile publice, trebuie sa-ti repari masina. Si atunci, plateste toata lumea, va fi o taxa foarte mica, evident, si atunci vom renunta la taxa de prima inmatriculare, si toata lumea va avea acelasi statut, de «cel care polueaza plateste». Din pacate, toate masinile, chiar daca sunt mai noi, polueaza’, a afirmat ministrul Mediului, aflat in vizita la statia de tratare a namolului, solului si apei din comuna Oarja, judetul Arges.

Guvernul a aprobat, saptamana trecuta, Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, care prevede reducerea taxei auto cu pana la 25%, dar si plata acesteia pentru masinile inmatriculate inainte de 2007. Conform actului normativ, daca taxa de poluare platita incepand cu 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea noii legi, contribuabilii pot solicita restituirea diferentei de bani. Taxa de poluare va fi platita o singura data, pentru autovehiculele noi sau second-hand inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate. In plus, se va plati si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, pentru care nu a fost platita o astfel de taxa, suma fiind suportata de proprietar, la instrainarea masinii.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.