Taxa de examinare, platita direct in conturile ARR

1

Incepand cu 1 septembrie, taxa privind examinarea in vederea obtinerii certificatelor de competenta profesionala va fi platita direct in conturile Autoritatii Rutiere.

In plus, examinarea se va desfasura in intervalul luni-vineri, intre orele 8:00 – 16:00.

Astfel, se va pune capat unei situatii controversate, in care examinatorii erau desemnati de conducerile ARR, respectiv Directia Generala Reglementari in Transporturi, dar erau platiti direct de catre centrele de pregatire profesionala.

„Timp de aproape 45 de zile am monitorizat modul in care se desfasoara examinarea teoretica si practica a persoanelor care trebuie certificate in domeniul transporturilor rutiere. Sunt cateva aspecte care trebuiau corectate si imbunatatite, aspecte cu care nu am fost de acord nici in mandatul trecut. In termen foarte scurt, dupa ce voi avea si o consultare cu centrele de pregatire profesionala, voi aplica un nou concept integrat de examinare pentru dobandirea certificatelor de competenta profesionala in domeniul transportului rutier. Prima masura pe care o voi lua va fi ca examinarile sa nu mai fie realizate la final de saptamana, sambata, iar plata pentru serviciile prestate de examinatori, care vor fi certificati in acest sens, sa se faca in conturile ARR, in functie de tarifele stabilite in urma consultarii. In a doua etapa, voi milita ca aceste centre de pregatire profesionala sa fie reautorizate, in conditiile in care jumatate dintre ele nu intrunesc conditiile de autorizate. Voi lupta ca acest atribut sa revina ARR, examinarea sa se desfasoare in programul luni-vineri, in timpul orelor de lucru, sa fie respectate procedurile de examinare, iar tematicile de pregatire sa fie imbunatatite. In plus, voi realiza cate doua comisii de examinare in fiecare judet si voi avea grija ca aspectele negative semnalate (posibile incalcari ale procedurilor) sa fie corectate“, a precizat Sorin Supuran, director general ARR.

Amintim faptul ca si alte schimbari importante au avut loc in ultima vreme in activitatea ARR, cum ar fi renuntarea la trimiterea exclusiv prin posta a documentelor eliberate catre transportatori.

„In urma cu trei saptamani, am trimis o nota agentiilor ARR, prin care am dispus ca tot ce inseamna certificate si copii conforme ale licentelor de transport sa fie eliberate direct operatorilor de transport la solicitarea acestora. De asemenea, am simplificat procedura de eliberare a certificatelor profesionale“, a completat Sorin Supuran.

Eliminarea examenului teoretic pentru obtinerea certificatului profesional pentru soferi reprezinta o alta masura aflata pe masa de lucru a ARR.

„In Germania, conducatorii auto nu sunt examinati pentru a dobandi un certificat profesional, ci trebuie sa parcurga acea forma de pregatire profesionala, de un numar de ore. In timp, vreau ca acest lucru sa fie implementat si in Romania. Ma refer la partea teoretica, unde soferul va trebui sa dovedeasca parcurgerea cursului la un centru acreditat si acest lucru va duce la dobandirea automata a certificatului de pregatire profesionala“, a arătat directorul general ARR.

Radu BORCESCU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.