TelVerde 0800 070 100 pentru sesizarea faptelor de corupție la alegerile parlamentare

telverde-alegeriTelVerde 0800 070 100 este pus la dispoziția alegătorilor duminică, 11 decembrie, în ziua scrutinului pentru parlamentare, în intervalul orar 6.00 – 23.00, gratuit din orice rețea fixă sau mobilă, pentru a sesiza eventuale fapte de corupție.

Asociația Pro Democrația încurajează cetățenii să participe activ la procesul electoral în ziua de 11 decembrie a.c prin transmiterea de sesizări cu privire la NEREGULILE și FRAUDELE care apar în timpul procesului electoral, urmând ca disfuncționalitățile constatate să fie transmise către instituțiile abilitate spre soluționare.

Acțiunea face parte din proiectul Votul Tău! Vocea Ta! implementat de asociație cu sprijinul Fundației Hanns Seidel România.

Organizație neguvernamentală cu peste 26 de ani de experiență în domeniul electoral, Asociația Pro Democrația monitorizează campania electorală și observă procesul de organizare și desfășurare a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat.

Ca și în cazul scrutinelor anterioare, organizația monitorizează modul în care se aplică legislația în vigoare, respectarea acesteia de către actorii instituționali, politici și din societatea civilă, combaterea intervențiilor arbitrare și neconstituționale asupra normelor legale.

Supraveghere video

Anul acesta, Guvernul a luat măsuri sporite pentru a preîntâmpina comiterea fraudelor electorale. Astfel, în secțiile de votare sunt amplasat camere de supraveghere care vor fi funcționa pe parcursul numărării voturilor. Suma alocată alegerilor parlamentare este de aproape 228 de milioane de lei.

Aproape 19 milioane de români sunt așteptați duminică să voteze pentru a alege, din cei peste 6.000 de candidați înscriși, viitorii 466 de parlamentari. În circumscripţiile electorale din România vor fi aleşi 308 deputaţi şi 134 de senatori, iar în circumscripţia electorală nr. 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul în afara ţării vor fi aleşi 2 senatori şi 4 deputaţi.

Unde votăm

Potrivit noii legi electorale (Legea nr. 208/2015), la alegerile de anul acesta votul nu mai este uninominal, ca în 2012, ci pe liste. Alegătorii vor primi în secții două buletine de vot, unul pentru Camera Deputaților și altul pentru Senat, și vor aplica ştampila cu menţiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează.

Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. În cazul în care alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa.

Acte de identitate valabile: a) cartea de identitate; b) cartea electronică de identitate; c) cartea de identitate provizorie; d) buletinul de identitate; e) paşaportul diplomatic; f) paşaportul diplomatic electronic; g) paşaportul de serviciu; h) paşaportul de serviciu electronic; i) carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Cine nu știe unde trebuie să voteze o poate afla pe www.registrul electoral.ro, introducând numele și codul numeric personal.

Secțiile de votare sunt deschise în 11 decembrie între orele 7.00 – 21.00.

Sunt nule şi nu intră în calculul voturilor valabil exprimate:

  • buletinele de vot la care ştampila este aplicată pe mai multe patrulatere (indiferent de menţiunile înscrise de alegător);
  • buletinele de vot la care ştampila este aplicată în afara patrulaterelor;
  • buletinele de vot la care ştampila este aplicată pe mai multe patrulatere, chiar dacă una dintre ştampile a fost tăiată.

Sunt valabile:

  • buletinele de vot pe care ştampila a fost aplicată în interiorul unui singur patrulater;
  • buletinele de vot pe care ştampila aplicată depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă;
  • buletinele de vot pe care ştampila a fost aplicată de mai multe ori în interiorul aceluiaşi patrulater;
  • buletinele de vot pe care ştampila a fost aplicată în interiorul unui singur patrulater şi în afara patrulaterelor;
  • buletinele de vot pe care ştampila a fost aplicată în interiorul unui singur patrulater, dar pe buletin sunt înscrise diferite menţiuni ale alegătorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.