Testul de echilibru pentru soferi, solicitat de Politia Rutiera la modificarea legii

Starea de ebrietate dezincriminata in 2006 – cand parlamentarii din comisiile de specialitate au eliminat-o din Codul rutier – ar putea fi reintrodusa in lege, la solicitarea Politiei Rutiere, pe motiv ca numarul soferilor care comit infractiuni la volan sub influenta alcoolului este in continua crestere.

Dintre cele 124 de infractiuni la regimul rutier constatate de agentii de circulatie in minivacanta de 1-2 Mai, 61 au fost pentru alcool la volan si 29 pentru conducere fara permis. De aproape 4 ani, soferii aflati in \”stare de ebrietate\” scapa de dosarul penal, dupa ce parlamentarii au dezincriminat-o.

Romania este singurul stat din Europa care nu are aceasta prevedere. In unele state, starea de ebrietate este probata de catre politist, iar in altele de catre medic. In SUA exista testul de echilibru si analiza comportamentului, iar in Italia se poate lua si masura inchisorii pentru soferul in stare de ebrietate.

Politistii rutieri solicita, printr-un proiect de lege inaintat Parlamentului, reintroducerea prevederii de constatare in unitatea spitaliceasca. Acolo se va analiza mentinerea echilibrului, modul in care se duce mana la nas, incercarea de a vedea si cu ochiul acoperit, precum si alte teste. Soferii prinsi cu alcoolemia peste nivelul acceptat de lege se vor alege cu dosare penale pentru conducere in stare de ebrietate. Cei care au alcoolemia peste limita de 0,8 la mie vor fi pedepsiti mai sever, starea de ebrietate fiind o agravanta.

Agresivitatea la volan este un alt subiect luat in discutie la Comisia de bunuri si servicii a Camerei Deputatilor, din acelasi motiv al inmultirii numarului de acte violente intre soferi in trafic.

In fine, limita de viteza pe autostrada si pe principalele drumuri nationale – DN1, DN2, DN5 – spre Giurgiu sau DN6 – spre Alexandria, acolo unde drumul permite – ar putea fi marita, potrivit aceluiasi proiect de modificare a Codului rutier.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.